Ga naar de inhoud
'Wij houden stand'

Oekraïne: Russische troepenopbouw bij zwaarbevochten Soledar

Oekraïense soldaten bij Soledar. Beeld © AP

In het Oost-Oekraïense Soledar zijn er weer meer Russische troepen bijgekomen, meldt het ministerie van Defensie van Oekraïne.

Een Oekraïense onderminister laat weten dat Rusland de troepenopbouw bij Soledar binnen een week heeft uitgebreid van 250 naar 280 eenheden: "Ze lopen over hun eigen lijken", zegt ze over de Russische soldaten in de Oost-Oekraïense stad. "Rusland stuurt z'n eigen mensen met duizenden naar de slacht, maar wij houden stand."

Verhoudingen in Soledar

Hoe de machtsverhoudingen in Soledar precies zijn, is onduidelijk. Dinsdagavond claimde Jevgeni Prigozjin, de baas van de Russische Wagner-groep en bondgenoot van Poetin, dat zijn leger het mijnstadje heeft ingenomen. Een foto op Telegram, waarop Prigozjin te midden van een groepje soldaten voor een rotswand in een mijn lijkt te staan, moest die claim kracht bijzetten. 

CNN meldt dat op satellietfoto's te zien is dat er veel verwoesting is in Soledar. Onder meer appartementengebouwen en een school zouden zijn vernietigd. De verovering van de stad zou de eerste Russische terreinwinst in maanden betekenen, na het succesvolle Oekraïense tegenoffensief in Charkov en Cherson.

Oekraïne
Lees meer:
Oekraïne vecht met Russisch huurlingenleger om zoutmijn bij Soledar

Oekraïne ontkent de Russische inname stellig: het stadje 'was, is en blijft' Oekraïens, zei een woordvoerder van het leger op de Oekraïense televisie. Hij sprak van een 'gecompliceerde situatie' en vergelijkt de intensiteit van de gevechten met die van de Tweede Wereldoorlog. Het Russische leger meldde ook dat er nog altijd werd gevochten.

Soledar ligt net ten noorden van Bachmoet. De Russen proberen Bachmoet en Soledar al sinds de zomer in te nemen.  

Bekijk ook: Dit is het geheime huurlingenleger van Poetin

07:27
De geheimzinnige Wagner Group laat een spoor van dood en verderf achter, legt Eva Hartog uit.
De
Lees ook:
De hel van Bachmoet in één beeld: 'Zinloos en tragisch'