Ga naar de inhoud
Britse rockgitarist

Jeff Beck (78), een van 's werelds beste gitaristen, overleden

Jeff Beck tijdens een concert in Helsinki vorig jaar. Beeld © ANP / STT

De Britse rockgitarist Jeff Beck is op 78-jarige leeftijd overleden. Zijn familie laat weten dat de muzikant een hersenvliesontsteking had en 'vredig' is heengegaan.

Jeff Beck werd in de jaren zestig bekend door de band The Yardbirds, de groep die ook de start was van de muzikale carrière van Eric Clapton en Jimmy Page.

De BBC schrijft in een bericht over zijn overlijden dat Beck met zijn 'uitstraling, aanwezigheid en vooral met zijn volume de gitaarmuziek maar ook heavy metal, jazzrock en zelfs punk herdefinieerde'. 

Na The Yardbirds vormde de gitarist The Jeff Beck Group en Beck, Bogert & Appice om vervolgens solo onder zijn eigen naam door te gaan.

Laatste album met Johnny Depp

In totaal bracht Beck, solo en met bands, achttien studioalbums uit. Zijn laatste bracht de gitarist samen uit met acteur Johnny Depp. De twee toerden vorig jaar ook.

Bekijk hieronder hoe Beck het nummer Cause We've Ended As Lovers speelt, dat werd geschreven door Stevie Wonder: 

Een van de beste

Hoewel Beck minder commercieel succes had dan andere gitaarhelden van zijn generatie, wordt hij gezien als een van de beste en meest invloedrijke gitaristen ter wereld.

Het toonaangevende muziekblad Rolling Stone plaatste Beck op de vijfde plek in zijn top 100 van beste gitaristen. De gitarist won zes Grammy Awards en werd twee keer opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.