Ga naar de inhoud
Ex-politicus

Doodstraf voor 'meesterspion' in Iran, mogelijk na politieke machtsstrijd

Alireza Akbari is in Iran ter dood veroordeeld. Beeld © Twitter

Iran heeft een voormalige toppoliticus ter dood veroordeeld. Alireza Akbari zou zich schuldig hebben gemaakt aan spionage en het lekken van staatsgeheimen, melden Iraanse media. De veroordeling zou er volgens andere media op kunnen duiden dat een politieke machtsstrijd gaande is in het land.

Akbari, die ook de Britse nationaliteit heeft, zou volgens het regime een belangrijke agent zijn van de Britse geheime dienst MI6. Hij kan niet tegen zijn veroordeling door het Hooggerechtshof in beroep gaan.

Verzoening na protesten 

Akbari was eerder plaatsvervangend minister van Defensie. De laatste tijd onderhield hij daar nauwe contacten met politici die uit zijn op verzoening en bemiddeling na de recente golf van protesten, schrijft het Britse onlinemedium Amwaj.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de Iraanse mannen die dit weekend werden geëxecuteerd

Wanneer Akbari precies is gearresteerd en wanneer hij is veroordeeld, is niet bekendgemaakt.

'Onmiddellijke vrijlating'

Het Verenigd Koninkrijk heeft er bij Iran op aangedrongen Akbari vrij te laten. "We steunen de familie van de heer Akbari en hebben zijn zaak herhaaldelijk aangekaart bij de Iraanse autoriteiten", zegt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Onze prioriteit is zijn onmiddellijke vrijlating en we hebben ons verzoek om dringende consulaire toegang herhaald."

Tijd
Lees ook:
Tijd dringt voor veroordeelde Olivier in Iran: 'België moet nu in actie komen'

Uit Iran komen vaker berichten over arrestaties en executies van Iraniërs die ervan worden beschuldigd voor buitenlandse geheime diensten te werken, vooral voor de Israëlische Mossad of de Amerikaanse CIA. Zowel de arrestaties als de rechtszaken worden doorgaans geheimgehouden. Eind november werden vier Iraniërs geëxecuteerd nadat ze ter dood waren veroordeeld voor 'samenwerking' met Israël.

Bekijk ook: Parmida is bang dat ze terug moet naar Iran: 'Niemand is daar veilig'

02:33
Er is grote onrust onder Iraanse vluchtelingen in ons land. Ze zijn bang dat ze terug moeten naar Iran, zelfs nu het regime daar ongenadig hard optreedt tegen demonstranten die meer vrijheid eisen.