Ga naar de inhoud
The Banshees of Inisherin

Deze films wonnen vannacht een Golden Globe, Ierse komedie grote winnaar

Regisseur Steven Spielberg (midden) met de prijzen voor 'The Fabelmans'. Naast hem de acteurs Judd Hirsch (L), Gabriel LaBelle (2e van links), Michelle Williams (2e rechts) en Paul Dano (rechts). Beeld © AFP

Vannacht zijn de Amerikaanse Golden Globes uitgereikt, vaak een graadmeter voor de uitreiking van de Oscars in maart. De Ierse film The Banshees of Inisherin was de grote winnaar. De komedie was genomineerd voor acht beeldjes en wist er drie te winnen.

De uitreiking van de Golden Globes was na een jaar afwezigheid weer op televisie te zien.

De prijzen voor beste acteur en actrice in een dramafilm gingen naar Cate Blanchett en Austin Butler. Blanchett kreeg haar prijs voor haar rol in Tar, Butler voor zijn rol in Elvis. 

The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin, een duistere komedie die in de jaren 1920 op een Iers eiland speelt, nam de prijs voor beste komische film mee naar huis, terwijl hoofdrolspeler Colin Farrell tot beste acteur werd gekozen en schrijver-regisseur Martin McDonagh de categorie scenario won.

Everything Everywhere All at Once

Ook Everything Everywhere All at Once, dat met zes nominaties de avond inging, deed het goed: Michelle Yeoh en Ke Huy Quan wonnen trofeeën voor hun acteerwerk.

The Fabelmans

The Fablemans won de prijs voor beste dramafilm, terwijl Steven Spielberg tot beste regisseur werd gekroond.

Abbott Elementary

Bij de tv-series trad Abbott Elementary, genomineerd voor vijf Globes, op de voorgrond door drie prijzen binnen te slepen.

Abbott Elementary werd geëerd als beste komedie, terwijl ook de acteurs Quinta Brunson en Tyler James Williams een hoofdprijs wonnen.

The White Lotus

The White Lotus zette vier nominaties om in twee trofeeën, een voor de beste korte serie en een andere voor actrice Jennifer Coolidge (beste bijrol).

Vorig jaar besloot de Amerikaanse zender NBC de uitreiking van de film- en televisieprijzen niet uit te zenden vanwege kritiek op het gebrek aan diversiteit van de leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), de organisatie achter de Golden Globes.