Ga naar de inhoud
Schijnproces

Belgische hulpverlener in Iran veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen

De Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele. Beeld © BELGA

Olivier Vandecasteele, die zich volgens Iran schuldig heeft gemaakt aan spionage en tegenwerking van de nationale veiligheid, is in Iran veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen. Eerder zou het gaan om 28 jaar cel, maar het Iraanse persbureau Tasnim heeft het nu over een veel hogere straf.

De 41-jarige Vandecasteele werkt voor de hulporganisatie Relief International. Sinds 24 februari zit hij vast in een Iraanse isoleercel, lang was onduidelijk waarom. Toen hij in november werd gedwongen om deel te nemen aan een schijnproces, werd duidelijk dat hij verdacht werd van spionage en het tegenwerken van de nationale veiligheid. Vandecasteele heeft die beschuldigingen altijd ontkend.

'Samenwerking met de VS'

Nu laat het Iraanse persbureau weten dat hij ook is veroordeeld voor samenwerking met de Verenigde Staten tegen Iran, geldsmokkel en witwassen. Na het schijnproces werd er nog van uitgegaan dat de hulpverlener, afkomstig uit het Belgische Aalbeke bij Kortrijk, 28 jaar celstraf kreeg. Nu is die straf fors hoger.

Of Vandecasteele ook echt 40 jaar in de cel moet zitten, is onduidelijk. Waarschijnlijk hoeft hij alleen de veroordeling waar de langste straf op staat daadwerkelijk uit te zitten en kan hij dus na 12,5 jaar vrijkomen.

15 minuten gebeld met familie

Met kerst mocht Vandecasteele vijftien minuten bellen met zijn familie, hij mocht het toen niet hebben over zijn veroordeling. Hij vertelde daarom vooral dat hij het koud had: het vroor op dat moment en hij droeg slechts een T-shirt. Zijn verzoeken om een trui, sokken of handschoenen werden niet ingewilligd. Ook was hij duidelijk veel afgevallen.

Een woordvoerder van zijn familie vertelt verder dat de man in een cel zit van twee bij drie meter, zonder toilet. "Het licht brandt constant. Olivier heeft een infectie en is zijn teennagels kwijtgeraakt. Hij heeft tandproblemen, gehoorproblemen. Het is duidelijk dat Olivier wordt gemarteld."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de Iraanse mannen die dit weekend werden geëxecuteerd

Vorige week bezocht de Belgische ambassadeur Vandecasteele in zijn cel. 

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zei vandaag in een verklaring de Iraanse ambassadeur in België te ontbieden als reactie op de veroordeling. "Iran heeft geen officiële informatie gegeven over de aanklachten tegen Olivier Vandecasteele of over zijn proces. België blijft deze willekeurige opsluiting veroordelen en stelt alles in het werk om er een einde aan te maken en de omstandigheden van de detentie te verbeteren."

Bekijk ook: Parmida is bang dat ze terug moet naar Iran

02:33
'Niemand is daar veilig'