Ga naar de inhoud
Ontruiming Lützerath

Politieoptreden of niet, Linde laat zich niet wegjagen uit Duits 'bruinkooldorp'

Nederlander Linde bevindt zich nu vijf dagen in Lützerath.

De Duitse politie heeft de barricades rond het bezette 'bruinkooldorp' Lützerath grotendeels opgeruimd. Honderden activisten deden er alles aan dit te voorkomen. Sommigen van hen zijn gearresteerd. De Nederlandse klimaatactivist Linde (niet zijn echte naam) noemt de situatie intens, maar is niet van plan te gaan. Morgen ontruimt de politie het dorp.

Lutzerath is een dorpje in het Duitse Ruhrgebied, op ongeveer een halfuur rijden van Roermond. Het ligt een paar honderd meter van een uitbreidende bruinkoolmijn en daarom moet het dorp wijken. 

De laatste inwoner liet zich in april uitkopen door het Duitse energiebedrijf RWE. De boer wilde dat met rechtszaken dwarsbomen, tevergeefs. Nu verblijven er alleen nog klimaatactivisten in het spookdorp.

Zij deden er alles aan om te voorkomen dat de politie de barricades kon weghalen. De klus is dan ook niet zomaar geklaard, vertelt correspondent Jeroen Akkermans, voor RTL Nieuws aanwezig in het dorp. "Demonstranten hangen hier in stellages. Zie ze daar maar eens uit te krijgen." De politie gebruikt hoogwerkers en bulldozers.

De moeite die het vandaag al kostte, valt waarschijnlijk in het niet bij de inspanningen die de autoriteiten morgen moeten leveren. Dan begint de politie met het verwijderen van de honderden bezetters. Akkermans verwacht dat ze uren bezig zullen zijn met elk huis dat ze willen ontruimen.

Sommige demonstranten wonen al twee jaar in Lützerath. Anderen kwamen de afgelopen weken of zelfs vandaag nog aan, vaak vervoerd door vrijwilligers.

Vanaf vandaag is het illegaal om je in en rondom het dorp te begeven. Tot nu toe beriepen de activisten zich op de noodtoestand van het klimaat, maar daar gaat de rechter niet in mee. Die besloot gisteren dat het eerder vastgestelde gebiedsverbod rechtmatig is. 

Bekijk ook: Ontruiming Duits bruinkooldorp begonnen

01:48
De activisten geven niet op.

En dus riskeren de bezetters een proces-verbaal. "Een week de gevangenis in", vertelt de Nederlandse Linde. De klimaatactivist snapt dat een aantal van zijn vrienden daarom zijn teruggegaan naar huis. "Maar ik heb er juist mijn agenda voor vrijgemaakt."

Onrechtvaardigheid

Een sterk gevoel van onrechtvaardigheid is de enige reden dat Linde een arrestatie wil riskeren. "Ik vind het intens dat de politie veel geweld gebruikt om ons eruit te zetten en plaats te maken voor vieze bruinkool."

Hij komt net zelf bij een barricade vandaan. "Dat was intens, het geduw en getrek van de politie, ik moest er even weg. Ik vind het pijnlijk dat ze waterkanonnen, honden en politiepaarden gebruiken om de klimaatcrisis te verergeren." Hij benadrukt dat het gaat om de uitbreiding van de grootste bruinkoolmijn van Europa, te midden van een klimaatcrisis. "Het is fucking warm deze dagen, excuus voor mijn taalgebruik, maar het maakt me boos."

Naast een onrechtvaardigheidsgevoel speelt ook ervaring een rol in Lindes besluit. "Het is niet de eerste keer dat ik de cel in zou moeten voor klimaatactivisme. In Nederland is me dat ook een keer overkomen."

Linde is nu vijf dagen in het spookdorp. Samen met een paar anderen heeft hij de verantwoordelijkheid over het eten. Maar vanaf morgen zal eten geen prioriteit meer zijn. Linde zet zich schrap voor het mogelijke geweld dat er gaat komen. "Het zal voelen als het spel 'de vloer is lava': als je gepakt wordt, is het over en uit."

Lindes hoofddoel is het verdedigen van de schuur in het dorp, waar hij samen met zo'n tachtig andere activisten is gehuisvest. “Ik wil daar worden opgepakt, het liefst zo laat mogelijk.”