Ga naar de inhoud
Minstens 17 personen

Bloedige protesten Peru: 17 doden, onder wie twee tieners

Een gewonde man bij de protesten van gisteren in Juliaca. Beeld © EPA / Stringer

Minstens zeventien personen, onder wie twee tieners, zijn gisteren omgekomen tijdens gewelddadige botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen in de stad Juliaca. Dat meldt het mensenrechtencomité van het Zuid-Amerikaanse land.

Volgens de Peruaanse overheid zijn er 68 gewonden gevallen. De ongeregeldheden vonden plaats bij de luchthaven van de stad in het zuiden van Peru, waar al eerder werd geprotesteerd. Afgelopen zaterdag vielen daar ook gewonden, nadat demonstranten de luchthaven probeerden te bestormen.

Al
Lees ook:
Al zeven doden bij rellen in Peru, aftreden nieuwe president geëist

In totaal zijn er bij demonstraties, die begonnen na het afzetten van president Pedro Castillo op 8 december, 39 doden gevallen. Dat aantal is inclusief de slachtoffers van de gebeurtenissen van gisteren.

Kogelwonden

Bij sommige lichamen van de dodelijke slachtoffers in Juliaca werden kogelwonden aangetroffen, meldt een lokale gezondheidsfunctionaris. Ook zijn geweerschoten te horen in video's die op sociale media rondgaan.

Er zouden nog 28 gewonde politieagenten in de luchthaven van Juliaca op evacuatie wachten.

Na
Lees ook:
Na twee weken protesten stemt parlement Peru in met vervroegde verkiezingen

"We vragen dat geweld door ordehandhavers wettig, noodzakelijk en proportioneel is en we dringen er bij het openbaar ministerie op aan om snel onderzoek te doen om de feiten op te helderen", schrijft de Peruaanse ombudsman op Twitter.

Onrustig

Het is in Peru erg onrustig sinds oud-president Pedro Castillo werd afgezet. Betogers eisen het aftreden van zijn opvolger Dina Boluarte, nieuwe verkiezingen en dat ex-president Castillo uit de gevangenis wordt vrijgelaten.

Het Peruaanse parlement heeft in december ingestemd met het vervroegen van de verkiezingen van 2026 naar april 2024. Dat besluit volgde op de onrust in het land. Er moet nog wel een tweede stemming komen om de grondwetswijziging die de vervroegde stemming mogelijk maakt, te bekrachtigen.

Bekijk ook: Dit stel ontsnapte Peru tijdens eerste onrustige dagen

01:50
Na het uitbreken van de massale protesten zaten een hoop toeristen, onder wie Nederlanders, vast in Peru. Vliegvelden werden bezet, toegangswegen geblokkeerd en treinsporen verwoest. Marnix en Femke wisten dankzij een schipper te ontsnappen.