Ga naar de inhoud
'Hij gaf ze terug'

Geheime documenten uit tijd vicepresidentschap Biden gevonden in privékantoor

De Amerikaanse president Joe Biden was eerder vicepresident van het land. Beeld © ANP / AP

In een privékantoor van president Joe Biden zijn geheime documenten gevonden die stammen uit de tijd dat hij nog vicepresident was. Amerikaanse politici noemen het 'ironisch' dat dit Biden overkomt, omdat de president zeer kritisch was op Trump toen er in zijn resort Mar-a-Lago geheime documenten werden gevonden.

Volgens CNN gaat het om 'minder dan twintig' vertrouwelijke documenten, een deel had het stempel 'topgeheim'.

Twee maanden gewacht

Joe Biden was vicepresident onder Barack Obama tussen 2009 en 2017. De documenten die eind vorig jaar gevonden werden, lagen in een privékantoor in Washington dat Biden tussen 2017 en 2020 gebruikte.

Het ministerie van Justitie is een onderzoek begonnen en een advocaat van het Witte Huis erkent dat er geheime documenten gevonden zijn. De vondst werd vlak voor de tussentijdse verkiezingen gedaan. Het team van Biden legt niet uit waarom er ruim twee maanden gewacht is met de bekendmaking van het nieuws.

Wat er in de papieren stond is onduidelijk. Ook is niet bekend waarom Biden deze meenam naar een privékantoor. Zodra duidelijk werd dat het ministerie van Justitie in de zaak dook, zijn de documenten door het team van Biden teruggegeven.

Reactie Trump

Toch ligt de zaak gevoelig, vooral omdat er een onderzoek naar oud-president Donald Trump loopt vanwege het onjuiste gebruik van overheidsdocumenten. Trump nam honderden geheime documenten mee naar huis, die werden gevonden toen de FBI er een inval deed.

FBI
Lees ook:
FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

"Wanneer gaat de FBI een inval doen in de vele huizen van Joe Biden, misschien zelfs in het Witte Huis? Die documenten zijn zeker niet vrijgegeven", zei Trump er gisteren via zijn Truth Social-platform over.

'Hetzelfde gedaan'

Ook Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zijn kritisch over de schijnbare onvoorzichtigheid van Democraat Biden.

"President Biden is zeer kritisch geweest over president Trump omdat hij per ongeluk geheime documenten naar huis meenam, en nu lijkt het erop dat hij hetzelfde heeft gedaan", zei parlementariër James Comer. "Hoe ironisch."

Trump
Lees ook:
Trump had document in huis over kernwapenarsenaal van ander land