Ga naar de inhoud
Politie verwacht verzet

Duitse politie mag 'bruinkooldorp' Lützerath van rechter ontruimen

Een politiemacht en activisten zijn aanwezig in Lützerath. Beeld © ANP / Oliver Berg

De Duitse politie mag het 'bruinkooldorp' Lützerath ontruimen. Klimaatactivisten die het dorp bezet houden, hadden een rechtszaak aangespannen tegen de ontruiming, maar de rechter oordeelt dat het gebiedsverbod rechtmatig is. De politie maakt zich klaar om Lützerath vanaf woensdag leeg te halen.

De activisten die het dorp bezetten, beriepen zich op de noodtoestand van het klimaat. Daar gaat de rechter dus niet in mee.

Lützerath wordt al ruim twee jaar bezet door activisten om te voorkomen dat het dorp van de aardbodem wordt weggevaagd. De energiegigant RWE wil op die plek bruinkool gaan winnen. De bruinkoolmachine van RWE graaft momenteel al op enkele meters van de dorpsrand. De activisten hebben er barricades opgeworpen.

Met geweld verzetten

Op 23 december werd een gebiedsverbod ingesteld tegen de demonstranten. De politie houdt er rekening mee dat de bezetters van Lützerath zich met geweld zullen verzetten tegen de ontruiming en denkt dat er nog zo'n 250 actievoerders zitten. In het weekend zou al met stenen zijn gegooid naar agenten.

Confrontatie
Lees ook:
Confrontatie dreigt met activisten tegen bruinkoolmijn in Duits dorpje

Lützerath, dat dicht bij Roermond ligt, wordt al twee jaar bezet door klimaatactivisten die vinden dat bruinkoolwinning bijdraagt aan opwarming van de aarde. Toen bekend werd dat de politie het dorp deze week wil ontruimen, stroomden honderden activisten uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, naar Lützerath om mee te helpen met de bezetting. Zondag was er een grote demonstratie waaraan vele duizenden sympathisanten meededen.

Ook protest in Berlijn

In Berlijn verzamelden zich maandagavond ook een paar honderd demonstranten die protesteerden tegen de ontruiming van Lützerath. De stoet liep door de straten van de wijk Friedrichshain, maar de politie beëindigde de mars toen agenten met vuurwerk werden bekogeld. Op sociale media zijn beelden te zien van rookbommen, harde knallen en vuurpijlen die vanaf daken worden afgeschoten.

Twee jaar geleden maakte correspondent Jeroen Akkermans een reportage over het dorpje. Hij sprak met boer Eckhardt die zijn boerderij moest verlaten voor de bruinkoolwinning:

Eckhardt wijkt niet voor bruinkoolwinning: 'Geef de strijd niet op'

02:29
Eckhardt was strijdbaar en was de laatste boer in het dorp. Maar inmiddels heeft hij zijn boerderij moeten verlaten.