Ga naar de inhoud
Politie zoekt gasten

Man schiet overvaller in restaurant VS dood, geeft buit terug aan gasten

Het moment van de overval, in het restaurant in Houston.

Een gewapende man die een overval pleegde in een Amerikaans restaurant, is doodgeschoten door een man die daar op dat moment aan het dineren was. Na de schietpartij gaf de man het gestolen geld terug aan de andere gasten en verliet het pand. De politie is nu naarstig op zoek naar hem.

De gewapende overval vond donderdag iets voor middernacht plaats in een restaurant in Houston, in de staat Texas. Op camerabeelden, die onder meer in handen zijn van de Amerikaanse nieuwszender NBC News, is te zien hoe de man het restaurant binnenkwam met een wapen in zijn handen. Hij droeg volledig zwarte kleding en een masker.

'Negen keer geraakt'

Hij eiste geld en mobiele telefoons van alle klanten in het restaurant, die dat vervolgens ook aan hem gaven. Maar één klant liet het niet zover komen. Toen de overvaller zijn rug naar hem toekeerde, pakte hij zijn eigen wapen en schoot de overvaller neer. 

Volgens verschillende Amerikaanse media zou de overvaller – een man van in de twintig – negen keer zijn geraakt. Hij stierf ter plekke. Later zou blijken dat het wapen van de overvaller nep was. Bekijk de beelden van de overval hier:

De klant die hem neerschoot, liep na de schietpartij naar de overleden overvaller toe en pakte het gestolen geld terug. Hij gaf het aan de gasten die het net hadden afgestaan en liep naar buiten. Toegesnelde agenten troffen een leeg restaurant aan: alle andere klanten waren gevlucht.

'Geen aanklacht ingediend'

Daarom is de politie nu een zoektocht gestart naar de man die de overvaller neerschoot. In een verklaring, waarbij ook foto's van de man zijn vrijgegeven, schrijft de politie dat ze de man graag wil ondervragen.

"Rechercheurs willen de man spreken over zijn rol bij de schietpartij. Er is geen aanklacht tegen hem ingediend." De politie is ook op zoek naar de andere klanten van het restaurant. Van hen wil de politie graag horen wat er precies is gebeurd.

Strengere
Lees ook:
Strengere vuurwapenwet VS, op zelfde dag versoepeling

Volgens de zelfverdedigingswetten van Texas mogen burgers dodelijk geweld gebruiken als ze denken dat hun leven of dat van een andere persoon in direct gevaar is. De lokale nieuwszender Univision 45 vroeg een advocaat of de man toch veroordeeld zou kunnen worden voor zijn daden.

Zelfverdediging of niet?

De advocaat gaf aan dat moet worden onderzocht of het ging om zelfverdediging, of dat het onredelijk gewelddadig was wat de klant deed. "Er zal worden onderzocht of het nodig was dat hij zoveel schoten loste en wat hij verdedigde: zijn leven of zijn eigendom?"

Nieuwszender ABC13 sprak met de eigenaar van het restaurant. Die gaf aan dat hij en zijn medewerkers nog steeds in shock zijn door de schietpartij.

Bekijk ook: Steeds meer wapens op straat in Verenigde Staten

02:04
In linkse staten was het voorheen ingewikkeld om een wapen bij je te dragen, maar het Hooggerechtshof heeft vorig jaar een wet in New York ongeldig verklaard. Correspondent Erik Mouthaan sprak met de man wiens wapenclub de zaa