Ga naar de inhoud
Mogelijke boobytrap

Duitse garages van verdachte Iraniër doorzocht, pakket gevonden

Een speciale eenheid van de Duitse politie onderzoekt de garageboxen. Beeld © DPA

In het onderzoek naar de opgepakte Iraniër die in Duitsland een terroristische aanslag zou hebben willen plegen, heeft de politie twee garageboxen onderzocht. Volgens het blad Der Spiegel is daar een verdacht pakket gevonden en wordt nog onderzoek gedaan naar een mogelijke boobytrap.

De 32-jarige verdachte Iraniër werd in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt in zijn huis in Castrop-Rauxel, in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij wordt officieel verdacht van het beramen van een aanslag met de gifstoffen cyanide en ricine, zeiden de openbaar aanklager van Düsseldorf, de politie van Recklinghausen en de politie van Münster in een gezamenlijke verklaring. Ricine is een zeer giftig biologisch wapen.

Jihadistische terreurgroep

Volgens de Duitse politie zou het gaan om een man die aanhanger is van een jihadistische terreurgroep. Op het moment van de aanhouding was ook zijn broer in de woning. Ook die werd aangehouden. Of hij ook verdacht wordt van het beramen van een aanslag, is nog niet officieel bevestigd.

Bekijk ook: Zo pakte de Duitse politie de Iraniër (32) op

00:47

Bij de aanhouding van de twee mannen is het huis van de 32-jarige onderzocht, maar daarbij werd geen gif aangetroffen. Daarom werd vandaag verder gezocht, onder meer in de garageboxen van de mannen. Daar werd volgens het blad Der Spiegel dus wel een verdacht pakket aangetroffen, maar ook daarin zat geen gif. Wat er wel in zat, is onduidelijk.

De politie zou daarnaast mogelijk zijn gestuit op een boobytrap in een andere box. De politie is daar nog bezig met onderzoek.

Geïnfiltreerd in Telegram-groep

Volgens Der Spiegel zou de FBI de Duitse autoriteiten al tijdens kerst een eerste tip hebben gegeven over de verdachten. De Amerikanen zouden geïnfiltreerd zijn in een Telegram-groep waarin de vermeende terroristen zouden hebben gevraagd hoe je een bom maakt. Later werd ook gevraagd hoe je de gifstoffen kunt krijgen.

Confrontatie
Lees ook:
Confrontatie dreigt met activisten tegen bruinkoolmijn in Duits dorpje