Ga naar de inhoud
Bolsonaro distantieert zich

Orde hersteld na bestorming Brazilië: 'Ze zullen boeten voor hun misdaden'

Braziliaanse politie confronteert demonstranten in Brasilia. Beeld © ANP / EPA

Meer dan vierhonderd aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro zijn gisteren gearresteerd in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia na de bestorming van het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentiële paleis. Dit laat Ibaneis Rocha, gouverneur van het Federaal District waar Brasilia onder valt, weten op Twitter.

"Zij zullen boeten voor de misdaden die ze hebben begaan", zegt gouverneur Rocha over de arrestanten. "We werken eraan alle anderen die vanmiddag aan deze terroristische daad hebben meegedaan te identificeren. We werken door om de orde te herstellen."

Na de bestorming van de overheidsgebouwen namen de veiligheidstroepen gisteravond de controle terug en bleek dat de aanhangers van Bolsonaro veel materiële schade hadden aangericht. De bestormers vielen aan, omdat ze boos zijn over de beëdiging van de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva. 

Fraude

De nieuwe president werd vorige week beëdigd, maar heeft volgens de aanhangers van Bolsonaro zijn overwinning te danken aan het frauderen van de verkiezingen. 

Bekijk ook: Bolsonaro-aanhangers dringen Braziliaans parlement binnen

00:57

Gouveneur Rocha kondigde tijdens de ongeregeldheden zondag op Twitter aan dat hij de chef van de Federale Politie, Anderson Torres, heeft ontslagen. De procureur-generaal liet weten het hooggerechtshof te hebben gevraagd om een arrestatiebevel voor Torres, die minister van Justitie was onder Bolsonaro.

Volgens de BBC en de Braziliaanse krant Estadão bevindt Torres zich momenteel in Florida. Ook Bolsonaro verblijft in die Amerikaanse staat.

Bolsonaro reageert

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro heeft gisterenavond (lokale tijd) op Twitter laten weten dat hij de bestorming van de overheidsgebouwen veroordeelt. Hij ontkent iets te maken te hebben met de ongeregeldheden. 

"Vreedzame protesten zijn onderdeel van democratie. Maar het plunderen en binnendringen van overheidsgebouwen zoals vandaag is gebeurd, net als in 2013 en 2017 door links, vallen daar niet onder", zegt Bolsonaro. 

Eerder op de dag beschuldigde de nieuwe president Luiz Inacio Lula da Silva zijn voorganger er nog van de bestorming te hebben aangemoedigd. Dit zou Bolsonaro volgens Da Silva gedaan hebben middels verschillende speeches. 

Bolsonaro, die sinds eind vorige maand in Florida verblijft, wees die kritiek af en stelde dat Lula hier geen enkel bewijs voor heeft.

Bekijk ook: 'Bestorming is aanval op democratie, aanhangers willen chaos creëren'

01:27
Bolsonaro's
Lees ook:
Bolsonaro's afscheid zet Brazilië op scherp: 'Aanslag op Lula dreigt'