Ga naar de inhoud
Open over Brits koningshuis

Prins Harry geeft openhartig interview ter promotie van biografie

Prins Harry tijdens het interview met Tom Bradby. Beeld © ANP

Vannacht is het eerste beruchte interview van prins Harry (38) ter promotie van zijn biografie Spare uitgezonden. In dit ruim anderhalf uur durende interview met ITV News at Ten'-presentator Tom Bradby (55) geeft prins Harry een voorproefje op wat er in het boek te lezen is. Duidelijk: het Britse koningshuis komt er niet goed vanaf.

In het interview gaat prins Harry in op de dagen voor hij zijn vrouw Meghan Markle leerde kennen en hoe sindsdien een hoop veranderd is. Zo zou hij voor hij Meghan kende vooral het derde wiel aan de wagen zijn bij zijn broer William en diens vrouw Kate, maar was zijn band met hen altijd heel goed en warm.

Meghan versus Kate

Harry hoopte dit voort te zetten met zijn vieren zodra hij een relatie kreeg met Meghan, maar dit bleek niet te lukken. Volgens Harry zorgde de stereotypering van zijn vrouw voor een barrière die tegenhield dat zijn broer en schoonzus haar met open armen in de familie konden ontvangen. 

"In plaats daarvan, werd het al snel Meghan versus Kate", zegt Harry. Hij voegt daaraan toe: "En zoiets, wanneer het zo publiek is, dat kun je niet verbergen." 

Schijnwerpers

Volgens de Britse koningshuiscorrespondent van de BBC zouden Meghan en Harry bovendien geportretteerd worden alsof ze de schijnwerpers van de andere royals wilden stelen.

Bekijk ook: Memoires prins Harry onthullen meest persoonlijke details

06:09
'Overtreft alle verwachtingen'

In het interview gaat Harry ook in op de relatie met zijn vader en broer, onderwerpen die in zijn biografie ook uitgebreid aan bod komen. De prins zegt dat hij zijn vader en broer op dit moment niet meer herkent, maar erkent ook dat zijn vader en broer hem waarschijnlijk ook niet herkennen op dit moment.

Hoop op verzoening

Volgens de koningshuiscorrespondent van de BBC laat Harry echter ook blijken hoop te hebben op een verzoening met zijn vader en broer. "Vergeving is 100% een mogelijkheid, want ik zou graag mijn vader terug willen hebben. Ik zou graag mijn broer terug willen hebben", aldus prins Harry in het interview. 

Het exclusieve interview met prins Harry door journalist en 'ITV News at Ten'-presentator Tom Bradby is vanaf maandag 9 januari te zien bij Videoland.

Britten
Lees ook:
Britten over boek prins Harry: 'Hij is te ver gegaan'

Prins Harry vertelt verder in het interview over de emotionele impact die de dood van zijn moeder op hem heeft gehad. Volgens de BBC gaat Harry in zijn biografie in op hoe hij teruggekeerd is naar de plek in Parijs waar het noodlottige auto-ongeluk heeft plaatsgevonden. 

Prinses Diana

Volgens de BBC zou Harry gevraagd hebben om zich door dezelfde tunnel op dezelfde snelheid te laten rijden als zijn moeder deed in 1997. 

Harry zegt: "Ik had me altijd voorgesteld dat de tunnel een soort verraderlijke doorgang was en erg gevaarlijk, maar het was gewoon een korte, simpele no-nonsense tunnel. Ik zag geen reden waarom iemand hier ooit zou moeten sterven." 

Grip op eigen verhaal

De autobiografie Spare, ook wel Reserve in het Nederlands, komt pas morgen officieel uit. Eerder lekten al passages uit het boek, doordat het boek per ongeluk al in Spaanse boekhandels te koop was. Prins Harry gaf in het ITV-interview aan de biografie geschreven te hebben om weer grip te krijgen op zijn eigen verhaal.

Beruchte
Lees ook:
Beruchte interview met prins Harry maandag in Nederland te zien