Aan mensen die in Iran opriepen tot stakingen, zijn celstraffen tot tien jaar uitgedeeld. De oproep was onderdeel van de protesten die bezig zijn sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in september afgelopen jaar. Niet eerder legde de rechterlijke macht celstraffen op voor een dergelijke oproep.
De vier beklaagden kregen celstraffen uiteenlopend van een tot tien jaar. Ze kunnen nog in beroep gaan.
Activisten hadden op sociale media opgeroepen tot drie dagen van landelijke stakingen. Die hadden op 5 december moeten beginnen, ter ondersteuning van de beweging die ontstond nadat de zedenpolitie de Koerdische Amini had gearresteerd.
Dat gebeurde omdat ze haar hoofddoek niet volgens de voorschriften droeg. Mahsa Amini overleed later.

Het hoofd van de rechterlijke macht in de zuidelijke provincie Hormozgan zei dat de vier beklaagden vooral zijn veroordeeld voor het aanzetten tot een staking van chauffeurs en vandalisme.
'Verstoren nationale veiligheid'
Twee van de vier kregen celstraffen van tien en vijf jaar omdat ze een groep zouden hebben gevormd met als doel de nationale veiligheid te verstoren.
Volgens nieuwszender al-Arabiya kreeg de dochter van oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani vijf jaar cel. Zij werd eerder opgepakt omdat ze volgens de autoriteiten relschoppers tot straatprotesten had aangezet.

Faezeh Hashemi Rafsanjani, een activist voor vrouwenrechten, kwam al vaker in aanvaring met de wet. De twee anderen kregen een jaar gevangenisstraf en een boete voor het verstoren van de openbare orde en het vernielen van vrachtwagenruiten.
Honderden doden, duizenden gearresteerd
Door de rellen zijn sinds 16 september honderden mensen omgekomen, onder wie leden van de veiligheidstroepen. Duizenden betogers zijn gearresteerd.
Inmiddels zijn vier mannen geëxecuteerd voor het doden en verwonden van leden van de veiligheidstroepen.
Herdenking Den Haag
Op de Koekamp in Den Haag was vandaag een herdenking voor alle slachtoffers van het Iraanse regime.
Er werd uitgebreid stilgestaan bij het neerhalen van vlucht PS752 van Ukraine International Airlines. Dat vliegtuig werd op 8 januari in de Iraanse hoofdstad Teheran na het opstijgen neergehaald door de Revolutionaire Garde. Alle 176 mensen aan boord kwamen om.
In Den Haag spraken onder anderen Eerste Kamerlid voor GroenLinks Farah Karimi en enkele nabestaanden van de slachtoffers.
Ook in andere landen wordt vandaag gedemonstreerd en herdacht, zoals in België, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Volgens de organisatie gebeurt dat op zo'n 150 plekken.