Ga naar de inhoud
Dinsdag ontruiming

Confrontatie dreigt met activisten tegen bruinkoolmijn in Duits dorpje

Politieagenten staan tegenover een menselijke blokkade bij het bruinkooldorp Lützerath. Beeld © Associated Press / Editorial / ANP

De bezetting van het Duitse 'bruinkooldorp' Lützerath, vlak over de grens bij Roermond, telt inmiddels zo'n tweeduizend activisten. Dat meldt de politie van Aken, dat vlakbij ligt, laat deze middag. Ook zouden er nog meer mensen onderweg zijn naar de plek. De politie is van plan om de plek dinsdag te ontruimen.

Lützerath wordt al ruim twee jaar bezet door activisten om te voorkomen dat het dorp van de aardbodem wordt weggevaagd. De energiegigant RWE wil op die plek bruinkool gaan winnen. 

Een woordvoerder van de Nederlandse activisten in het dorp laat weten te verwachten dat de komende week vijftig Nederlandse activisten zich tegen de aangekondigde ontruiming te zullen verzetten.

Kort geding

De Duitse politie kreeg groen licht voor de ontruiming; de bezetters hebben vrijdag een kort geding daarover verloren.

Veldslag
Lees ook:
Veldslag dreigt in Duits dorpje dat moet verdwijnen voor bruinkoolmijn

De activisten komen van heinde en verre onder meer met bussen. In Hamburg hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag een bus met vijftig actievoerders tegen voor een grondige controle, waarbij ook de bagage werd doorzocht. Na een oponthoud van drie uur konden de activisten hun reis naar het dorp voortzetten.

De enorme bruinkoolmachine van RWE graaft momenteel al op enkele meters van de dorpsrand. De activisten hebben er barricades opgeworpen. Nadat de politie had aangekondigd het dorp vanaf dinsdag te zullen ontruimen, groeide het aantal activisten dat zich daartegen wil verzetten aanzienlijk.

Confrontaties

De eerste schermutselingen zijn al geweest. Meteen na de jaarwisseling verwijderde de Duitse politie al een blokkade in de buurt van Lützerath. De activisten bekogelden de agenten met stenen en flessen. Bij de opstootjes is een activiste gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht.

Vanaf dinsdag wordt de ontruiming van het dorp verwacht. Daarvoor zet de politie naar eigen zeggen tot 2000 agenten in. Het Duitse blad Der Spiegel meldt dat uit heel Duitsland agenten naar Lützerath worden gestuurd.

De politie zal daarbij gebruik maken van onder meer waterkanonnen, honden en paarden, schrijft het blad. De agenten moeten onder meer activisten uit twintig meter hoge boomhutten halen.

Twee jaar geleden maakte correspondent Jeroen Akkermans een reportage over het dorpje. Hij sprak met boer Eckhardt die zijn boerderij moest verlaten voor de bruinkoolwinning: 

Eckhardt wijkt niet voor bruinkoolwinning: 'Geef de strijd niet op'

02:29
Eckhardt was strijdbaar en was de laatste boer in het dorp. Maar inmiddels heeft hij zijn boerderij moeten verlaten.