Na de ontvoering van twee Belgische zusjes (2 en 14 jaar), waarbij één meisje gisteren in de buurt van Luik dood werd teruggevonden, worden ouders nu extra gewaarschuwd voor groomers. Dat zijn volwassenen die via sociale media kinderen of jongeren benaderen.
De twee zusjes, afkomstig uit het Belgische Anderlecht, waren sinds donderdag vermist. Een hardloper vond gisteren het levenloze lichaam van het 14-jarige meisje. Volgens Belgische media was er sprake van opzettelijke doodslag.
Man dood gevonden
Zo'n tien kilometer verderop werd het lichaam van een 37-jarige man gevonden, hij zou zichzelf om het leven hebben gebracht. Vlakbij het lichaam van de man werd het 2-jarige zusje teruggevonden in de auto van de verdachte. Zij is in goede gezondheid.
Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl
24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week
De man zou voor de ontvoering het oudste zusje via de app Snapchat hebben benaderd. Hij zou haar daar hebben gevraagd om samen te gaan winkelen, zij ging daar op in.
Online gevaren
En daarom worden ouders in het land nu extra gewaarschuwd: "Ouders moeten zich wapenen voor de gevaren die zich online afspelen." Dat zegt Child Focus, de Belgische stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen tegen de omroep VRT.

Je moet kinderen niet verbieden op sociale media te zitten, legt de stichting uit, maar je moet ze daar wel in de gaten houden. En dus oppassen voor groomers, waarschuwen ze. Het gaat daarbij om een meerderjarig persoon die online een minderjarige benadert met als uiteindelijke doel om af te spreken voor seksuele handelingen.
Hoe herken je een groomer?
Helpwanted.nl, de Nederlandse website over online seksueel misbruik en onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), legt op haar website uit waar je groomers aan kan herkennen. De organisatie vertelt dat groomers altijd op stiekeme wijze te werk gaan, het zijn dus eigenlijk digitale kinderlokkers.
Een groomer zit vaak op sociale media die populair zijn bij jongeren, zoals TikTok of Instagram. Een groomer toont belangstelling in de jongere, geeft veel aandacht en de groomer doet alsof hij of zij van dezelfde leeftijd is.
De groomer probeert vervolgens zo veel mogelijk vertrouwen te winnen, om later een afspraakje te maken. Helpwanted adviseert jongeren altijd te praten met ouders, een vriend of vriendin, of een andere volwassene als ze denken te maken te hebben met een groomer.