Ga naar de inhoud
Alpen raken ijs kwijt

Bij 1,5 graad opwarming aarde verdwijnt helft gletsjers, blijkt uit studie

De El Brujo-gletsjer in Chili Beeld © Zuma Press

Een verontrustend onderzoek door wetenschappers van de universiteiten van Oslo en Alaska toont aan dat in het jaar 2100 bijna de helft (49 procent) van alle gletsjers verdwenen zal zijn als de aarde 1,5 graad opwarmt.

Loopt de temperatuurstijging op tot 4 graden, dan verdwijnt 86 procent van alle 215.000 gletsjers op aarde. Het gaat om een van de meest uitgebreide studies naar de toekomst van de gletsjers op aarde, die donderdag gepubliceerd is in het tijdschrift Science.

Doel klimaatakkoord Parijs

"Elke graad temperatuurstijging resulteert in meer smeltende en verloren gletsjers", vat co-auteur Regine Hock het onderzoek samen. De 1,5 graad opwarming is het meest ambitieuze doel uit het klimaatakkoord van Parijs dat volgens experts al niet meer haalbaar is.

De huidige verwachting is dat de temperatuur ten opzichte van pre-industriële tijden met 2,7 graad stijgt. Als dat zo is, zijn volgens de wetenschappers vrijwel alle gletsjers in Centraal-Europa, West-Canada, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland in 2100 verdwenen.

Kunnen we in de toekomst nog wel skiën in Europa? Liefhebbers maken zich zorgen, blijkt uit deze video:

Toekomst wintersport aan een zijden draadje

02:25
Kunnen we in de toekomst nog wel skiën in Europa?

Europese Alpen

Ongeacht het verdere verloop van de klimaatopwarming en uitstoot van broeikasgassen zijn vooral 's werelds kleinere gletsjers, met een oppervlakte van minder dan 1 vierkante kilometer, in gevaar, stelt Hock.

De 104.000 gletsjers die in 2100 verdwenen zijn als de aarde 1,5 graad opwarmt, vertegenwoordigen zo'n 26 procent van de totale ijsmassa op aarde. "Regio's met relatief weinig ijs, zoals de Europese Alpen, zijn aan het einde van deze eeuw vrijwel allemaal al hun ijs kwijt", aldus de onderzoeker.

VN:
Lees ook
VN: flinke stijging natuurbranden door opwarming, overheden slecht voorbereid

Drinkwater onder druk

Het onderzoek, dat in samenwerking met instituten in bijvoorbeeld Oostenrijk, Canada, Frankrijk en Zwitserland is uitgevoerd, is pessimistischer over de toekomst van de gletsjers dan bijvoorbeeld experts van de Verenigde Naties (VN).

De gevolgen van de smeltende ijsmassa's zijn volgens de wetenschappers talrijk. Zo zijn twee miljard mensen wereldwijd afhankelijk van gletsjers voor drinkwater. Ook stijgt de zeespiegel door het smelten van gletsjers.

Bij 1,5 graad opwarming gaat het om een stijging van 9 centimeter. Bij 4 graden opwarming stijgt de zeespiegel 15 centimeter. "Dat klinkt misschien als weinig, maar stormvloeden kunnen hierdoor veel meer schade aanrichten", aldus Hock.

Loopt
Lees ook
Loopt de wintersport gevaar door klimaatverandering? 'Steeds minder sneeuwzeker'