Ga naar de inhoud
Start morgen

Rusland stelt wapenstilstand voor tijdens orthodoxe kerst, 'tactische zet'

Oekraïners in Bachmoet. Beeld © Anadolu Agency

Rusland wil dat tijdens het orthodox kerstfeest, dat morgen start, een wapenstilstand van anderhalve dag geldt in Oekraïne. Dat wapenbezit zou morgen om 12.00 uur lokale tijd in moeten gaan en zou moeten duren tot en met 7 januari middernacht. Of het er ook echt gaat komen, is nog maar de vraag, legt correspondent Olaf Koens uit.

Moskou vraagt Oekraïne om mee te doen aan de wapenstilstand zodat iedereen een dienst op kerstavond en kerstdag kan bijwonen. Eerder vandaag wees Kiev het voorstel echter al af. Michailo Podoljak, een adviseur van president Volodimir Zelenski, noemde het 'een cynische valstrik'. "De Russische Federatie moet de bezette gebieden verlaten, alleen dan krijgt het een 'tijdelijke wapenstilstand'."

 

Zóveel
Lees ook:
Zóveel Russen dood? 'Omdat soldaten hun mobieltjes stiekem gebruikten'

Tactische zet

"Er is op dit moment niets tactischer voor de Russen dan twee dagen niet beschoten worden", zegt Koens. Het zou volgens hem het uitgelezen moment zijn voor de Russen om de troepen te verplaatsen.

Dat is ook meteen een argument voor Oekraïne om er niet in mee te gaan. "Als beide partijen zich hieraan gaan houden zou dat heel mooi zijn, maar het is afwachten. Een wapenstilstand van 36 uur is sowieso meer symbolisch."

Bekijk ook: Met Jeroen Akkermans terug naar Boetsja, wederopbouw na de gruwelen

04:15
Uit Boetsja kwamen voor het eerst de verhalen over de wreedheden van het Russische leger naar buiten. Verhalen van moord, marteling, verkrachting en plundering. Boetsja werd in april bevrijd. Correspondent Jeroen Akkermans ging er destijds direct naartoe.