Ga naar de inhoud
Emeritus paus Benedictus

Vandaag begraaft de paus de paus, en dat is in 600 jaar niet gebeurd

Een postzegel uitgegeven ter nagedachtenis aan paus Benedictus XVI. Beeld © ANP

Een bijzondere dag in Vaticaanstad. Vandaag wordt de emeritus paus Benedictus XVI begraven door paus Franciscus in de Sint-Pietersbasiliek. De afgetreden paus overleed op oudejaarsdag op 95-jarige leeftijd.

Omdat Benedictus de eerste paus was die aftrad in circa zeshonderd jaar, zijn er weinig protocollen voor de begrafenis van een emeritus paus. Het Vaticaan heeft aangekondigd dat de ceremonie grotendeels vergelijkbaar zal zijn met die van overleden zittende pausen.

Er zijn een paar kleine aanpassingen, met name in de gebeden die worden voorgelezen. Ook lag Benedictus de afgelopen dagen opgebaard in de Sint-Pieter zonder pauselijke regalia als de zilveren staf of de wollen mantel. Tienduizenden mensen namen daar afscheid van de emeritus paus.

Pauselijke mantels

Benedictus krijgt in zijn kist wel pauselijke mantels. Daarnaast worden munten, medailles en een verzegelde loden buis in zijn kist gelegd. De buis bevat een beschrijving van Benedictus' pontificaat, zoals alle pausen meekrijgen bij hun begrafenis.

Net als de traditie is bij andere pausen komt Benedictus in drie kisten te liggen. Zijn lichaam ligt in een cipressen kist, die in een zinken kist wordt gelegd. Die kist wordt op zijn beurt in een houten kist gelegd die wordt begraven.

KRO-NCRV
Lees ook:
KRO-NCRV zendt uitvaart paus Benedictus XVI live uit

Benedictus komt op eigen verzoek te liggen in de crypte onder de Sint-Pieter waar zijn voorganger Johannes Paulus II ook begraven lag. Hij is in 2011 verplaatst naar een kapel in de basiliek.

Kardinaal Wim Eijk

Omdat Benedictus geen zittende paus meer was toen hij overleed, komen er minder officiële internationale delegaties dan gebruikelijk. Zijn geboorteland Duitsland stuurt wel de politieke top met bondskanselier Olaf Scholz en president Frank-Walter Steinmeier. Ook de koningen van Spanje en België wonen de dienst bij. Uit Nederland zal kardinaal Wim Eijk aanwezig zijn bij de plechtigheid en namens de regering de Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad, Caroline Weijers.

De huidige paus Franciscus leidt de dienst op het Sint-Pietersplein. De politie verwacht tienduizenden toeschouwers.

Overschaduwd door schandalen

De Duitser Joseph Aloisius Ratzinger werd in 2005 paus onder de naam Benedictus. Vanwege gezondheidsredenen trad hij af in 2013. Sindsdien woonde hij in een klooster in Vaticaanstad en trad zelden in de openbaarheid.

Benedictus' termijn als paus is overschaduwd door schandalen over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Hij zou te weinig tegen het misbruik hebben gedaan en wangedrag hebben toegedekt. Begin 2022 vroeg hij de slachtoffers in de katholieke kerk om vergeving, maar tegelijkertijd ontkende hij misstanden te hebben verdoezeld.

Benedictus gold als conservatieve theoloog die streng in de leer was. Sommige conservatieve geestelijken zijn hem ook na zijn aftreden blijven steunen en zagen hem nog steeds als de beschermer van de traditionele waarden binnen de kerk.

Bekijk ook: dit was Benedictus XVI

02:37
Van Hitlerjugend tot paus: Benedictus XVI omringd door schandalen.