Ga naar de inhoud
Grote stap

Frankrijk levert als eerste land (lichte) westerse tanks aan Oekraïne

De tank, een AMX-10 RC, hier in actie bij Parijs vorige zomer. Beeld © ANP / AFP

Voor het eerst krijgt Oekraïne tanks die in het westen zijn gemaakt. Die komen vanuit Frankrijk. Wel gaat het om 'lichte tanks', die op wielen in plaats van rupsbanden rijden. Veel Europese landen zijn nog altijd huiverig om moderne tanks aan Oekraïne te leveren.

De Franse president Emmanuel Macron maakte gisteren bekend dat er tanks van het type AMX-10 RC aan Oekraïne geleverd worden. Om hoeveel exemplaren het gaat is niet duidelijk. De Franse krant Le Monde schrijft dat het leger momenteel 248 tanks in de opslag heeft staan.

'Oud, maar wendbaar'

De tanks stammen uit de jaren tachtig. Het gaat om 'lichte' tanks en een Franse ambtenaar zegt dat ze 'misschien oud, maar ook heel wendbaar en van goede kwaliteit zijn'.

Tanks
Lees ook:
Tanks met ontwerpfout naar Oekraïne, maar dat maakt hun leger niet zwak

Macron zegt in zijn verklaring dat hij 'de steun aan Oekraïne op wil schroeven'. Het is volgens Franse media een grote stap voor het land. Want hoewel Frankrijk bijvoorbeeld al geavanceerde artillerie en luchtafweergeschut aan Oekraïne geleverd heeft, probeerde Macron ook lange tijd diplomatiek contact met de Russische president Vladimir Poetin te onderhouden.

Daarnaast is er in het Westen nog altijd terughoudendheid als het gaat om de levering van moderne tanks en bijvoorbeeld gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. De angst bestaat dat het zo tot een directe confrontatie tussen het Westen en Rusland kan komen.

Bedankje Zelenski

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Macron bedankt voor de tanks. Op Twitter schrijft Zelenski dat 'dit soort leiderschap de overwinning dichterbij brengt'.

Nederland
Lees ook:
Nederland betaalt miljoenen mee aan tanks voor Oekraïne