Ga naar de inhoud
Misschien weer bomcycloon

Californië zet zich schrap voor zware storm: noodtoestand en zandzakken

Regenjassen op straat in San Francisco. Beeld © ANP / AP

De westkust van de Verenigde Staten maakt zich op voor een zware winterstorm, ruim een week nadat de oostkust van het land getroffen werd door extreem winterweer. In Californië is vanwege de naderende storm de noodtoestand afgekondigd en in sommige gebieden geldt een evacuatiebevel.

De storm trekt vandaag en morgen over de Amerikaanse staat Californië en gaat daar naar verwachting gepaard met hevige regen- en sneeuwbuien en zware windstoten. Ook wordt er rekening gehouden met overstromingen en stroomstoringen.

Levensbedreigend

"Simpel gezegd zal dit waarschijnlijk een van de meest impactvolle stormen zijn in dit gebied die deze meteoroloog in lange tijd heeft gezien", vatte een weerman in de VS het naderende weer samen. De storm kan volgens hem levensbedreigend zijn.

Dodental
Lees ook:
Dodental Amerikaanse winterstorm loopt op, terwijl slechte weer langzaam verbetert

Het extreme weer volgt ruim een week nadat er tientallen mensen om het leven kwamen bij een historische winterstorm in de staat New York, in het noordoosten van het land. Die storm legde ook een groot deel van het vliegverkeer in de VS plat.

De naderende storm zal net als de vorige misschien een bomcycloon kunnen veroorzaken. Wat dat is leggen we uit in deze video:

-45 en bakken met sneeuw: dit gebeurt er bij een bomcycloon

01:34
Door het bijzondere weerfenomeen zakte de temperatuur in korte tijd tot ver onder het vriespunt.

San Francisco, een grote stad in Californië, wordt volgens de voorspellingen hard getroffen door het naderende weer. Afgelopen weekend maakte de stad al de op één na natste dag in 170 jaar tijd mee.

En dat terwijl vorig jaar juist een van de droogste jaren ooit voor San Francisco was. De burgemeester van de stad zegt zich klaar te maken voor 'een oorlog' en heeft onder meer zandzakken uit laten delen.

Ambulances op strategische plekken

De noodtoestand in de rest van de staat maakt het verder mogelijk om de National Guard op te roepen om te helpen bij het herstellen van schade aan kritieke infrastructuur. Ook kunnen zij hulpgoederen naar getroffen gebieden brengen.

Ook worden reguliere hulpdiensten in paraatheid gebracht. Bijvoorbeeld door brandweerauto's en ambulances op strategische plekken klaar te zetten zodat deze snel uit kunnen rukken. Inwoners van de staat zijn opgeroepen om voor zeker drie dagen levensmiddelen in te slaan.

President
Lees ook:
President Biden geeft toestemming voor noodhulp aan staat New York, opnieuw doden door kou