Ga naar de inhoud
Diplomatieke rel

Iran waarschuwt Frankrijk om 'onverteerbare cartoons' in Charlie Hebdo

De religieuze leider van Iran, Ali Khamenei. Beeld © ANP / AFP

Een serie cartoons in het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo zorgt voor een diplomatieke rel tussen Iran en Frankrijk. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken eist van de Fransen dat zij zich verantwoorden voor de publicatie. "Zij zijn de verkeerde weg ingeslagen", klinkt het dreigend in Iran.

Ook de Franse ambassadeur is in Iran op het matje geroepen. Het gaat allemaal om een speciale uitgave van het tijdschrift Charlie Hebdo dat deze week verscheen. Daarin zijn allerlei spotprenten van de Iraanse religieuze leider Ali Khamenei te zien. Zo wil het tijdschrift steun betuigen aan de massale demonstraties die afgelopen najaar in het land oplaaiden.

Zo aanstootgevend mogelijk

De opdracht die tekenaars meekregen was om Khamenei zo aanstootgevend mogelijk af te beelden. Dat leverde vulgaire en seksuele tekeningen op van onder meer Khamenei onder een plassende vrouw en hangend aan een kroon.

De reactie van de Iraniërs liegt er niet om. "Frankrijk heeft niet het recht om islamitische naties te beledigen onder het voorwendsel van vrijheid van meningsuiting", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Iran verwacht een uitleg en duidelijke reactie van Frankrijk. We zullen niet toestaan dat de Franse regering haar grenzen overschrijdt."

'Poging tot inmenging'

Frankrijk heeft officieel nog niet gereageerd op de verklaring van Iran. Franse politici spreken wel van 'een poging tot inmenging en een bedreiging voor Charlie Hebdo'.

De redactie van Charlie Hebdo werd in 2015 getroffen door een terreuraanval waarbij twaalf medewerkers om het leven kwamen. Al-Qaeda zat achter die aanslag. In Frankrijk laaide vervolgens een felle discussie over de vrijheid van meningsuiting op. Waar sommige Fransen de cartoons onnodig provocerend vinden, benadrukken anderen hoe belangrijk het is dat alles gezegd en getekend mag worden.

Iran
Lees ook:
Iran laat beroemde actrice op borgtocht vrij uit gevangenis