Ga naar de inhoud
Schijnproces

Belgische hulpverlener die in Iran 28 jaar cel kreeg, beschuldigd van spionage

Olivier Vandecasteele op een foto die door zijn familie is vrijgegeven. Beeld © Belga

Olivier Vandecasteele, de Belgische hulpverlener die in december in Iran tot 28 jaar cel werd veroordeeld, heeft zich volgens Iran schuldig gemaakt aan spionage en tegenwerking van de nationale veiligheid. Dat schrijft de Belgische omroep VRT. Lang was onduidelijk waarvoor de Belg, die sinds februari onder erbarmelijke omstandigheden vastzit, was veroordeeld.

De 41-jarige Vandecasteele werkt voor de internationale hulporganisatie Relief International. In februari werd hij opgepakt, sindsdien zit hij in een isoleercel. Ook de Belgische overheid wist niet waarom hij was opgepakt en waar hij voor was veroordeeld.

Enige Belg in Iraanse cel

Volgens de VRT heeft nieuwszender Al Arabiya nu naar buiten gebracht dat Iran een Belg en twee Fransen beschuldigt van spionage en het tegenwerken van de nationale veiligheid. Omdat Vandecasteele volgens de Belgische overheid de enige Belg is die in Iran vastzit, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken er zeker van te zijn dat het in het bericht van Al Arabiya om Vandecasteele gaat.

Belgische
Lees ook:
Belgische hulpverlener in Iran krijgt 28 jaar cel, niemand weet waarom

Na aandringen van de Belgische overheid heeft Vandecasteele tijdens kerst 15 minuten mogen videobellen met zijn ouders en zussen. Daarin vertelde hij vooral dat hij het koud heeft: het vriest waar hij gevangen zit (waar in Iran dat is, is niet bekend) en hij heeft alleen een T-shirt aan. Zijn verzoeken om een trui, sokken of handschoenen worden niet ingewilligd. Ook is hij duidelijk veel afgevallen.

Schijnproces

In dat gesprek mocht het niet gaan over de veroordeling, en ook niet over een mogelijke deal waarmee Vandecasteele kan worden uitgeleverd in ruil voor een Iraanse terrorist. Toch zei Vandecasteele volgens de VRT dat het om een schijnproces ging, met een ' valse rechter'. 

België wil Vandecasteele op basis van een verdrag met Iran ruilen voor de in België veroordeelde terrorist Assadollah Assadi. Maar het Belgische Grondwettelijk Hof heeft het verdrag geschorst omdat het onwettig zou zijn. Als Assadi wordt uitgeleverd, dan bestaat volgens het hof de kans dat hij zijn straf in Iran zal ontlopen. Het hof heeft nu drie maanden de tijd om te beslissen of het verdrag definitief vernietigd wordt. Als dat zo is, dan lijkt de hoop van de familie dat Vandecasteele naar België komt vervlogen.

Bekijk ook: Parmida is bang dat ze terug moet naar Iran: 'Niemand is daar veilig'

02:33
Iraanse vluchtelingen in Nederland zijn bang dat ze terug moeten naar Iran, nu het regime daar ongenadig hard optreedt tegen demonstranten die meer vrijheid eisen.