Ga naar de inhoud
Oekraïense aanval

Zóveel Russen dood? 'Omdat soldaten hun mobieltjes stiekem gebruikten'

Russische familieleden van de in Makijivka omgekomen soldaten rouwen. Beeld © ANP / AFP

Dat Oekraïne er op oudejaarsavond in slaagde veel Russische soldaten om te brengen, is de eigen schuld van de Russen. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie, opmerkelijk genoeg. De soldaten zouden stiekem hun mobieltjes hebben gebruikt.

Veel is nog onduidelijk over de aanval op oudejaarsavond in het Oost-Oekraïense Makijivka, een plaats in de Donetsk-regio.

Daar zouden de Russen zich hebben verscholen in een leeg schoolgebouw. Het ging waarschijnlijk voornamelijk om reservisten, gewone mannen die waren opgeroepen tijdens de gedeeltelijke mobilisatie.

Dodelijkste aanval

Oekraïne claimde al gauw meer dan vierhonderd soldaten om het leven te hebben gebracht. Rusland zei in eerste instantie dat 63 militairen om het leven waren gekomen, maar heeft dat inmiddels verhoogd naar 89 doden.

Kiev:
Lees ook:
Kiev: '500 Russische soldaten dood of gewond bij artillerie-aanval'

Internationale media kunnen de dodentallen niet verifiëren, maar vaststaat dat Rusland sinds het begin van de oorlog niet toegaf dat één aanval aan zoveel soldaten het leven kostte.

'Dode soldaten de schuld geven'

De verklaring die het Russische ministerie van Defensie er nu over naar buiten brengt, luidt als volgt: "Het is duidelijk dat de belangrijkste reden voor wat er is gebeurd het massale gebruik van mobiele telefoons was". Telefoons waren volgens het ministerie sowieso verboden en werden hier bovendien gebruikt 'in een gebied binnen het bereik van vijandelijke wapens'.

Een lokale politicus in Moskou noemt het volgens de BBC 'voorspelbaar' dat soldaten de schuld krijgen. "De geschiedenis leert ons dat de verantwoordelijken proberen te zwijgen en dode soldaten overal de schuld van willen geven."

Franse
Lees ook:
Franse journalist maakt live op tv bombardement mee in Oekraïne

De politicus zegt verder dat bijvoorbeeld de beslissing van de commandant om alle soldaten in één gebouw te huisvesten ook heeft bijgedragen aan het hoge dodental. Die kritiek kwam ook al van militaire bloggers in Rusland.

Oekraïne en Rusland zeggen overigens allebei dat de aanvallen werden uitgevoerd met door de Amerikanen geleverde Himars-raketten. 

Meer aanvallen

Niet alleen in Makijivka voerde Oekraïne op die manier een succesvolle luchtaanval uit. Ook in de regio Cherson in het zuiden van het land zegt Kiev honderden Russische slachtoffers te hebben gemaakt. Deze aanval heeft Rusland nog niet toegegeven. 

Bekijk ook: Jeroen Akkermans keert terug naar Boetsja

04:15
De correspondent bekijkt hoe de wederopbouw verloopt na de gruwelen die vorig jaar werden ontdekt in het voorstadje van Kiev.