Ga naar de inhoud
Geen benoeming voorzitter

Chaos bij Republikeinen leidt tot moeizame start Amerikaans Congres

De Republikein Kevin McCarthy. Beeld © AFP

De leden van de Senaat zijn vandaag beëdigd. Wat een feestelijke dag had moeten worden, heeft een nare bijsmaak gekregen door chaos binnen de Republikeinse partij. De Republikein Kevin McCarthy heeft in de eerste stemmingen over het nieuwe voorzitterschap geen meerderheid gehaald. "Het is te gênant voor woorden", zegt Amerikacorrespondent Erik Mouthaan.

De dag vandaag draaide onder andere om het aanwijzen van de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Niet zomaar een functie, benadrukt Mouthaan. "Het is de op-twee-na machtigste politieke leider. Hij gaat bepalen waar over wordt gestemd, waar over wordt gedebatteerd en wie belangrijke posities krijgt."

Formaliteit

Het aanwijzen van de voorzitter is normaal een formaliteit en met één stemronde klaar. Toch krijgt de aangewezen Republikein Kevin McCarthy het niet voor elkaar om zijn eigen partij achter hem te krijgen, ondanks de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Na drie mislukte pogingen is besloten om de stemming tot morgen, woensdagmiddag lokale tijd, uit te stellen. 

Het is voor het eerst in honderd jaar dat het Huis, de Amerikaanse Tweede Kamer, meerdere stemmingen nodig heeft om een nieuwe voorzitter te kiezen.

Biden
Lees ook:
Biden feliciteert Republikeinen met behaalde meerderheid in Huis

Hoewel Mouthaan verwacht dat McCarthy alsnog wel verkozen zal worden, is het geen goed begin voor de Republikeinen. "Er is heel veel onvrede over McCarthy", zegt hij. Zo had McCarthy een gigantische winst van zestig zetels voorspeld bij de verkiezingen, wat er uiteindelijk slechts zes werden. En stond hij volgens Mouthaan toe dat Santos een zetel innam.

George Santos en zijn leugens

De omstreden Santos werd vandaag beëdigd in het Huis van Afgevaardigden. En dat terwijl zijn cv vol staat met leugens. Zo zou hij hebben gestudeerd aan prestigieuze scholen, zou zijn moeder zijn overleden bij de aanslagen op 9/11 en zou hij Joods zijn. Dat blijkt allemaal niet te kloppen. Ook heeft de Braziliaanse politie opnieuw een onderzoek naar hem geopend.

De 34-jarige Republikein is verkozen in de staat New York, maar wordt nu onder grote druk gezet om zijn Congreszetel af te staan. De kans dat hij dat ook echt gaat doen schat Mouthaan klein in: "Het feit dat je door de politie wordt onderzocht betekent niet dat je automatisch je zetel verliest."

Beoogd
Lees ook:
Beoogd Republikeins Congreslid loog cv bij elkaar, wil toch worden ingezworen

Santos heeft zelf aangegeven dat hij zijn zetel wil houden, dus in principe blijft hij de komende twee jaar in het Huis van Afgevaardigden. "Hij zit in zijn eentje in de kamer. Niemand wil met hem praten. Hij wordt geïsoleerd en hij komt niet in commissies met een belangrijke rol", zegt Mouthaan. "Maar de Republikeinen gaan wel zijn stem gebruiken."

Uitdaging voor Republikeinen

De Republikeinen staan voor een behoorlijke uitdaging, ondanks hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Ze willen allerlei veranderingen doorvoeren en de regering Biden tegen het licht houden, maar dat beleid loopt nu enorme vertraging op. Mouthaan: "Ze kunnen allemaal belangrijke dingen niet uitvoeren omdat ze intern aan het ruziën zijn."

McCarthy staat ongeacht de uitslag van de stemrondes onder druk. "Zelfs als hij met de hakken over de sloot verkozen wordt, is hij ernstig verzwakt", zegt Mouthaan. De Republikein heeft allerlei compromissen gemaakt om mensen achter hem te krijgen en hij moet nog samenwerken met het democratische senaat én met president Biden."

De kans dat de democraten de leiding overnemen is volgens Mouthaan in ieder geval klein. "Mijn voorspelling is dat een Republikein uiteindelijk de leiding over het Huis van Afgevaardigden op zich neemt en alsnog het beleid doorvoert."

Dit
Lees ook:
Dit gaan de Republikeinen doen nu ze weer macht hebben in Washington