Ga naar de inhoud
Slechte kwaliteit sneeuw

Acht dodelijke skiongelukken in Tirol dit seizoen, branche maakt zich zorgen

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / AFP / Editorial

Skiën in Oostenrijk, voor veel Nederlanders is het vaste prik rond deze tijd van het jaar. Toch is het momenteel anders dan anders. In Oostenrijk maakt men zich zorgen over de veiligheid van iedereen die de piste op en afgaat. "In deze omstandigheden kan een ongeluk zelfs de beste overkomen."

Sinds november stierven al elf mensen op de pistes van Tirol. Van die elf mensen kwamen er acht mensen om het leven door een ongeluk op de piste, meldt de Oostenrijkse politie aan RTL Nieuws. Bij de drie andere personen was een medische oorzaak de reden van het overlijden.

Wat opvalt bij de ongelukken: veel daarvan vonden plaats op rode pistes. Die pistes behoren niet tot de hoogste moeilijkheidsgraad, maar worden wel aangeraden voor gevorderde skiërs.

In gesprek met de Kronen Zeitung, de grootste krant van Oostenrijk, laat een reddingswerker weten dat veiligheid begint bij het nemen van eigen verantwoordelijkheid. "Als ik weet dat ik niet de beste skiër ben, dan moet ik gewoon op een vlakke, blauwe piste blijven." Toch ziet hij ook in dat niet alles te voorkomen valt. "Uiteindelijk kan een ongeluk in deze omstandigheden zelfs de beste overkomen."

Waarschuwing
Lees ook:
Waarschuwing voor wintersporters: kans op ongelukken dit jaar groter

De voorzitter van de Oostenrijkse Alpenvereniging zegt in gesprek met de Oostenrijkse omroep ORF dat de branche alleen voorzorgsmaatregelen moet nemen tegen gevaren waar wintersporters geen rekening mee kunnen houden. "Dat zijn bijvoorbeeld crashes op steil terrein of gaten op de piste. Maar als je over de rand van de helling gaat en tegen een boom botst, hoe tragisch dat ook is, je kan het de exploitant niet kwalijk nemen."

De slechte kwaliteit van de sneeuw en het dodenaantal in Tirol houdt Nederlanders vooralsnog niet tegen om op skivakantie te gaan, zegt Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse skiër (26) omgekomen in Oostenrijk na botsing met bord

"De meeste mensen die gaan skiën, zijn wel wat gewend", zegt De Graaf. "Die raken niet snel in paniek. De afgelopen weken zijn er wel meer ongelukken dan normaal, maar dat is met deze sneeuwkwaliteit niet gek. Het hoogseizoen is pas net begonnen, het kan ook zo zijn dat er over drie weken op de plekken waar het nu groen is, weer veel sneeuw ligt."

Italiaanse Alpen

Wil je nog op skivakantie, maar heb je nog niet geboekt? De sneeuwkwaliteit in Italië is momenteel stukken beter. "In Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk is de situatie in de Alpen veelal hetzelfde. Daar is het warm en heeft het veel geregend. Dat heeft de kwaliteit van de sneeuw natuurlijk dermate beïnvloed. Maar de Italiaanse Alpen hebben veel minder last van het weer gehad. Daar is de situatie stukken beter", zegt De Graaf.

Ga je skiën op een slechte piste? In deze video zie je hoe je toch zo veilig mogelijk naar beneden gaat:

Sneeuw van slechte kwaliteit: zo ski je toch veilig naar beneden

01:34
De kerstvakantie is voor veel mensen het moment om op wintersport te gaan. Maar dit jaar zijn veel pistes dicht, omdat er weinig sneeuw ligt. En de sneeuw die er ligt, is vaak van slechte kwaliteit.
Bron: RTL Nieuws