Ga naar de inhoud
Geen geluid uit schacht

Jongen valt in 35 meter diepe put in Vietnam, reddingsoperatie in volle gang

Bij de reddingsoperatie zijn honderden mensen betrokken. Beeld © AFP

In Vietnam is een reddingsactie bezig om een 10-jarige jongen te bevrijden die op oudejaarsdag in een boorgat is gevallen. De operatie staat onder grote tijdsdruk, omdat de put 35 meter diep is en een diameter heeft van slechts 25 centimeter.

Het gat waarin hij viel, is een holle betonnen funderingspaal van de Roc Sen-brug, die in aanbouw is in de Zuid-Vietnamese provincie Dong Thap.

Zoeken naar oud ijzer

De jongen, die volgens lokale media Ly Hao Nam heet, zou al eerder met drie vriendjes op de bouwplaats zijn gezien. De jongens zochten er naar oud ijzer.

De reddingsactie begon zaterdagavond, kort nadat de jongen in de put was gevallen. Het werk wordt bemoeilijkt doordat het gat te krap is om in af te dalen. Reddingswerkers pompen zuurstof in het gat in de hoop dat de jongen kan overleven totdat ze hem bereiken. Volgens persbureau Reuters hoorden omstanders de jongen aanvankelijk nog roepen, maar komt er al een tijdje geen geluid meer uit de put.

Kleuter
Lees ook:
Kleuter Rayan (5) heeft putdrama niet overleefd, koning condoleert ouders

"Ik kan niet goed begrijpen hoe hij in dit smalle gat is gevallen", zegt Le Hoang Bao, directeur van de regionale transportautoriteiten. Volgens de autoriteit wordt de grond rondom het gat deels afgegraven. Daarna wordt geprobeerd de betonnen constructie met een hijskraan uit de grond te trekken. Er worden acht graafmachines en hijskranen ingezet. Ook zijn er honderden regionale hulpdiensten betrokken bij de actie, waaronder politieagenten en medisch personeel.

'We geven nooit op'

Een lokale politicus die de hele nacht bij de zoektocht betrokken was, zei dat het geen zin heeft om touwen of een reddingsvest te laten zakken. "Het is daar beneden te krap om het touw om zichzelf heen te wikkelen. De enige manier is om naast de put te graven en boren, zodat we de wapening uit de grond kunnen trekken."

Een andere politicus sprak van 'een zeldzaam incident'. "We zetten alle mogelijke middelen in. We geven nooit op."

17
Lees ook:
17 dagen opgesloten in een Thaise grot: dit gebeurde er van dag tot dag