Ga naar de inhoud
Afscheid

Lange rij voor Sint-Pieter, waar paus emeritus Benedictus opgebaard ligt

In Vaticaanstad staat een rij. Beeld © Associated Press

De overleden paus emeritus Benedictus XVI ligt opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De komende drie dagen kunnen mensen langs het lichaam van de afgetreden paus lopen om afscheid te nemen en hem de laatste eer te bewijzen.

Benedictus, die in Duitsland werd geboren als Joseph Aloisius Ratzinger, overleed zaterdag op 95-jarige leeftijd. Al vroeg in de ochtend verzamelden de eerste mensen zich op het Sint-Pietersplein om in de rij te staan voor de kerk.

Het Vaticaan toonde gisteren foto's van het lichaam van Benedictus, gekleed in rode pauselijke rouwgewaden en met een mijter met een gouden rand op zijn hoofd.

Benedictus trad al in 2013 af als paus om gezondheidsredenen. Hoewel hij veel kritiek heeft gekregen, had hij ook nog veel volgers. Met name conservatieve katholieken zagen hem als beschermer van de traditionele waarden van de Kerk.

Uitvaart donderdag

De laatste uitvaart van een paus, die van Johannes Paulus II in 2005, trok ongeveer 1 miljoen mensen die afscheid wilden nemen naar Vaticaanstad.

De uitvaart van de paus emeritus zal donderdag plaatsvinden op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De huidige paus Franciscus leidt de dienst, die begint om 09.30 uur. Daarna wordt Benedictus begraven in een crypte van de basiliek.

Bekijk ook: Dit was Benedictus XVI

02:37
Van Hitlerjugend tot paus omringd door schandalen: in deze video leggen we uit wie Benedictus XVI was.