Elke minuut een nieuwe patiënt, gangen vol mensen en oververmoeid personeel. Het is een chaos in de ziekenhuizen van China. In het land lopen dagelijks miljoenen mensen corona op. RTL Nieuws-correspondent Roland Smid bezoekt op nieuwjaarsdag de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Shanghai.
Het is een komen en gaan van ambulances. In het Zhongshan-ziekenhuis in Shanghai krijgt personeel geen seconde rust. Haast elke minuut wordt een nieuwe patiënt binnengereden. De procedure: aanmelden bij de balie en dan zo snel mogelijk aan de zuurstof. Want de meeste coronapatiënten die per ambulance gebracht worden, hebben daar een acuut tekort aan.
Ambulancebroeder Chen, die tussen de patiënten door maar heel even de tijd heeft voor een interview, zegt dat hij non-stop patiënten vervoert. "We draaien diensten van 12 uur en werken bijna onafgebroken. We moeten levens redden, dus echt tijd voor lunch hebben we niet." Achter zijn mondkapje is een regelmatige kuch te horen. "Ja, ik ben ook besmet. Net als zo'n beetje iedereen in dit ziekenhuis."

Waar het afleveren van patiënten nog vrij orderlijk verloopt, is de chaos binnen de ziekenhuismuren compleet. Er is bij lange na niet genoeg ruimte in de behandelkamers, en dus liggen de patiënten overal waar plek is. Vaak op te kleine, provisorische bedden. Daar staan grote zuurstofflessen naast, die de patiënten in leven houden. De bedden staan werkelijk overal, bijna tot in de ziekenhuis-wc's.
Bezwete voorhoofden
Het verplegend personeel is duidelijk overweldigd. Met bezwete voorhoofden lopen ze van patiënt naar patiënt. Want naast medicatie toedienen, moeten ze ook verzekeringspapieren controleren en discussiëren met wanhopige familieleden. Iedereen wil immers snel worden geholpen.
Een patiënt die niet bij naam genoemd wil worden omdat corona in China een gevoelige kwestie is, vertelt dat hij geluk heeft gehad. Hij had al longontsteking, toen daar vorige week corona bij kwam. Doordat hij een van de eersten was die zich in het ziekenhuis meldde, was er voor hem nog een plekje op een normale kamer. "Het gaat nu weer beter, maar ik weet niet hoe het was verlopen als ik een dag in de rij had moeten staan."

Want voor patiënten die niet acuut aan de zuurstof moeten, maar wel zorg nodig hebben, is het lange wachten een kwelling. Ze moeten uren wachten voordat er een dokter beschikbaar is. We spreken een oudere patiënt die hier met zijn zoon is, maar de hoop heeft opgegeven. "We hopen maar dat de symptomen minder worden, maar ik zou niet weten hoe", zegt de zoon terwijl ze onverrichter zake de poort uitlopen.
Kleding voor crematie al meegenomen
Bij sommigen is er verontwaardiging over het totale gebrek aan zorg. Bij anderen heerst berusting. Op deze nieuwjaarsdag zitten veel oudere echtparen, waarvan de ene helft aan de zuurstof ligt en de andere op een krukje ernaast, voor zich uit te staren. Sommigen hebben zelfs de traditionele Chinese kleding voor bij de crematie al meegenomen. Ze lijken het onvermijdelijke te accepteren.
Tegelijkertijd doet de regering in Peking alsof het van niets weet. Het beweert dat er slechts een handvol coronadoden per dag te betreuren zijn. En dat terwijl volgens een schatting Britse onderzoeker Airfinity minstens 9.000 Chinezen per dag sterven. In zijn nieuwjaarsspeech stelt partijbaas Xi Jinping dat 'iedereen met standvastigheid volhoudt'. Ook de officiële staatsmedia melden vrijwel niets over de volle ziekenhuizen en de hoge dodentallen.
Maar de piek van de besmettingen lijkt in steden als Shanghai nog niet bereikt. Een recente schatting van de zakenkrant Financial Times spreekt van 1 tot anderhalf miljoen doden deze winter in het hele land. Ambulancebroeder Chen weet het: hij zegt zich voor te bereiden op een paar hele drukke weken. "Maar ik ben nog jong, ik zal het wel overleven."