Ga naar de inhoud
Eerbetoon aan Queen

Groot feest in Europese steden, op sommige plekken ook grimmig

Een miljoen mensen waren op de been in Parijs. Beeld © AFP

Op verschillende plekken in Europa zijn mensenmenigten bij elkaar gekomen om het nieuwe jaar in te luiden. Op de vuurwerkshow in hartje Parijs bij de iconische Champs-Élysées kwamen één miljoen bezoekers af.

Het was ook druk bij onder meer de Brandenburger Tor in de Duitse hoofdstad Berlijn. Belgische media meldden dat pleinen in steden als Brussel, Leuven en Antwerpen in de aanloop naar middernacht helemaal volliepen. De politie sloot enkele toegangswegen af vanwege de drukte.

In de Schotse hoofdstad Edinburgh moesten de bezoekers van een show plensbuien trotseren. In Londen regende het ook, daar was een deel van de vuurwerkshow een eerbetoon aan de overleden Queen Elizabeth II. Met drones waren haar kroon en koninklijke insignes in de lucht afgebeeld. Ook werden er fragmenten uit haar lange regeerperiode afgespeeld.

Portret

De stem van Paddington klonk, die zei 'dankjewel', precies zoals vorig jaar gebeurde bij de viering van het 70-jarige jubileum van Elizabeth II. Ook was in de Britse hoofdstad een portret van de overleden koningin te bewonderen, dat later veranderde in een portret van koning Charles III, die sprak over het belang van zorg voor onze planeet.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, deelde beelden van de show op Twitter.

Op sommige plekken werd het minder gezellig. In Belgische steden zijn tijdens nieuwjaarsnacht tientallen mensen gearresteerd. In Antwerpen pakte de politie 25 mensen op, onder wie tien minderjarigen. In Brussel ging het om 74 arrestaties.

Waterkanon in Antwerpen

De Belgische politie werd onder meer bekogeld met vuurwerk en in beide steden werden verschillende auto's en fietsen in brand gestoken. In Antwerpen werden groepen jongeren door de politie met een waterkanon uit elkaar gedreven. Daar raakten ook verschillende politievoertuigen licht beschadigd.

Oudejaarsavond verliep feestelijk in Brussel, waar zo'n 50.000 mensen op en rond het Paleizenplein in het centrum van de stad het nieuwe jaar in kwamen luiden. Maar in zowel Antwerpen als Brussel werd de sfeer na middernacht op sommige plekken grimmig.

De politie en brandweer in Berlijn spraken van 'een drukke nacht', met veel meer werk dan tijdens de afgelopen twee jaarwisselingen. Maar ook vergeleken met de tijd vóór de coronaperiode is er sprake van aanzienlijk meer aanvallen op hulpverleners, zegt een politiewoordvoerder tegen het Duitse persbureau DPA.

Politieagenten moesten in Berlijn in actie komen vanwege onder meer vechtpartijen en vuurwerk dat naar voorbijgangers, hulpverleners en gebouwen werd gegooid. Elders in Duitsland waren er ook ongeregeldheden. In Düsseldorf, waar de binnenstad 'propvol' was, trad de politie op vanwege relschoppers. 

'Ball drop'

In de Verenigde Staten is het nieuwe jaar ingeluid met de traditionele 'ball drop', het laten zakken van een bal, op een regenachtig Times Square in New York. Er kwamen tienduizenden mensen op af.

Bekijk ook: Wereld luidt 2023 in met vuurwerkshows

01:08