Ga naar de inhoud
'Werkt niet'

Europese luchthavens boos om verplichte test passagiers uit China

Reizigers op de internationale luchthaven in Peking. Beeld © Editorial / AFP / ANP

Europese luchthavens zijn niet te spreken over de maatregelen die verschillende landen hebben ingevoerd voor reizigers uit China. Onder andere Italië, Frankrijk en Spanje eisen van reizigers uit dat land, waar het aantal coronabesmettingen hard toeneemt, dat ze zich testen op het virus. "Maar zo'n ingreep werkt niet."

Dat zegt directeur-generaal Olivier Jankovec van belangenvereniging ACI Europe. "We moeten duidelijk nog steeds de pijnlijke lessen uit het verleden leren. Deze reisbeperkingen werken niet en de huidige afspraken over afstemming binnen de Europese Unie hebben opnieuw gefaald."

"We vallen opnieuw terug op een lappendeken van onredelijke en ongecoördineerde beperkingen", zei Jankovec.

Nieuwe varianten

ACI Europe beroept zich op adviezen van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat centrum meldde dat het testen van reizigers uit China weinig zin heeft, omdat de daar aanwezige varianten van het coronavirus ook al in Europa rondwaren. 

Ook
Lees ook:
Ook Spanje neemt coronamaatregelen tegen China: deze landen doen dat al

Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid) deed een oproep om vooral in de gaten te houden of nieuwe varianten Europa binnenkomen.

Bij eerdere coronagolven werd de internationale luchtvaart hard getroffen. Doordat landen hun grenzen grotendeels sloten, waren er in een groot deel van 2020 amper internationale vluchten mogelijk.

De situatie in China is op dit moment moeilijk beheersbaar. In onderstaande video is duidelijk te zien dat het aantal coronabesmettingen zo hard oploopt, dat ziekenhuizen en mortuaria het niet meer bij kunnen houden: 

Chinese ziekenhuizen en mortuariums kunnen coronadoden niet aan

01:58
Nieuwe beelden uit China laten de gruwelijke realiteit zien in ziekenhuizen en mortuariums. Coronapatiënten worden op de grond behandeld en lijkhuizen liggen overvol.