Ga naar de inhoud
Over werk, opleiding en familie

Beoogd Republikeins Congreslid loog cv bij elkaar, wil toch worden ingezworen

George Santos tijdens een bijeenkomst in november. Beeld © ANP / AFP / Editorial

Leugens over zijn opleiding, werkervaring, familie en nog veel meer. George Santos had zich zijn eerste weken na zijn verkiezing tot Congreslid vast anders voorgesteld. De Republikein ligt al een week onder het vergrootglas van Amerikaanse media nu de ene leugen na de andere van Santos wordt ontdekt.

Santos gaf tegenover de New York Post toe te hebben gelogen over zijn opleiding. Hij gaf aan te zijn afgestudeerd aan een universiteit in New York. Later kwam hij daar op terug: "Ik heb geen diploma behaald in het hoger onderwijs. Ik schaam me voor mijn leugen hierover en het spijt me."

'Slechte woordkeuze'

Daarmee was de kous niet af voor Santos. Hij beweerde ook te hebben gewerkt bij Goldman Sachs en Citigroup, twee grote banken. Maar toen daar dieper in werd gedoken door Amerikaanse media en hij het heet onder zijn voeten kreeg, noemde hij dat 'een slechte woordkeuze'. Hij zou er namelijk mee hebben samengewerkt als vicevoorzitter van een ander bedrijf. 

Dit
Lees ook:
Dit gaan de Republikeinen doen nu ze weer macht hebben in Washington

Santos won 8 november bij de parlementsverkiezingen een zetel vanuit zijn district. Mede doordat hij won, en niet zijn Democratische tegenkandidaat, hebben de Republikeinen een nipte meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Vanwege de onthullingen over alle leugens roepen veel Democraten Santos nu op zich niet te laten inzweren in januari. 

Maar Santos zelf twijfelt daar niet over. Volgens hem doen de 'kleine verfraaiingen' aan zijn cv geen afbreuk aan wie hij is. 

Familiegeschiedenis

Toch vertelde hij ook onwaarheden over wie hij is, namelijk over zijn familie. CNN deed onderzoek naar de uitspraken van Santos over de afkomst van zijn ouders. Hij beweerde dat zijn vader een Braziliaanse immigrant is en dat zijn moeder het socialisme ontvluchtte en vanuit België naar de Verenigde Staten was gekomen. 

Zijn moeder zou in België hebben gewoond omdat zijn grootouders de Jodenvervolging in Oekraïne waren ontvlucht. Volgens onderzoek van CNN in samenwerking met een professioneel genealoog blijkt daar niks van te kloppen. Zijn beide ouders komen uit Brazilië en er is geen enkel teken van Joodse of Oekraïense roots. 

'Joodsachtig'

Santos gaf zijn leugen niet toe, maar kwam er wel een beetje op terug. Hij beweerde nooit te hebben gezegd dat hij Joods was. Maar door zijn familiegeschiedenis voelde hij zich wel joodsachtig. In het Engels lijken die uitspraken erg op elkaar: jew-ish en jewish. 

Ook over de dood van zijn eigen moeder heeft Santos voor vraagtekens gezorgd. Waar hij in juli 2021 beweert dat zijn moeder is overleden bij de aanslagen op 11 september 2001, zegt hij in december vorig jaar dat zijn moeder pas vijf jaar dood is: 

De voorbeelden zijn niet de enige uitspraken die Santos heeft gedaan waarover controverse bestaat. Ook zou hij in Brazilië een crimineel verleden hebben en zou worden getwijfeld aan zijn homoseksualiteit.

Nieuwe verkiezingen?

Robert Zimmerman, zijn Democratische tegenkandidaat, is klaar met alle leugens en controverse en roept op Twitter Santos op om zich terug te trekken of om opnieuw verkiezingen te houden voor hun district. 

Maar dat is volgens de Republikein nergens voor nodig. "Ik heb campagne gevoerd over de zorgen die mensen hebben, niet over mijn cv", zegt hij tegen de New York Post.