Ga naar de inhoud
In één week verdubbeld

Coronadoden China geschat op 9000 per dag, piek moet nog komen

Chinese ziekenhuizen en mortuariums kunnen coronadoden niet aan

01:58

Volgens het Britse onderzoeksbureau Airfinity sterven momenteel zo'n 9000 Chinezen per dag aan de gevolgen van corona. Het bedrijf, dat is gespecialiseerd in gezondheidsdata, baseert zich daarbij onder meer op gegevens van de Chinese provincies.

Het aantal besmettingen in China neemt sinds vorige maand toe en kent vooral een enorme stijging sinds deze maand de coronamaatregelen grotendeels werden opgeheven. In een week tijd is het aantal ongeveer verdubbeld.

Airfinity verwacht dat een eerste piek in het aantal besmettingen pas halverwege januari wordt bereikt. Het aantal besmettingen zou dan uitkomen op zo'n 3,7 miljoen nieuwe gevallen per dag.

Te
Lees ook:
Te laat voor maatregelen tegen corona uit China: 'Niet meer tegen te houden'

De piek in het dodenaantal komt volgens het bedrijf in de tweede helft van januari. Het zou dan gaan om zo'n 25.000 doden per dag. Sinds 7 december, toen China de strenge coronamaatregelen grotendeels ophief, heeft het land officieel maar tien coronadoden gerapporteerd.

Het officiële dodental sinds het begin van de corona-uitbraak staat op 5246. Maar volgens Airfinity vielen er alleen deze maand al 100.000 coronadoden.

Inreisbeperkingen

Vanwege de enorme stijging van het aantal besmettingen hebben onder meer de Verenigde Staten, India, Japan en Italië hun inreisbeperkingen aangescherpt voor reizigers vanuit het vasteland van China. Zo moeten zij zich bij aankomst in de VS of Italië verplicht laten testen op het coronavirus.