Ga naar de inhoud
'Kan gebeuren'

Belarus zegt Oekraïense raket te hebben neergehaald

De Russian president Vladimir Putin ontmoette twee dagen geleden de Belarussische president Alexander Lukashenko in Sint Petersburg. Beeld © ANP

Er is een Oekraïense raket op grondgebied van Belarus neergekomen, zegt het ministerie van Defensie van Belarus. In een verklaring laat het land weten de zaak niet hoog op te nemen. "Er is geen reden tot zorg, dit soort dingen kunnen jammer genoeg nu eenmaal gebeuren."

Belarus geldt als bondgenoot van Rusland. Eerder meldden Belarussische media nog dat de autoriteiten in het land aan het uitzoeken waren of de Oekraïense raket verdwaald was en zonder doel te treffen was neergestort, of dat die raket was geraakt door Russisch of Belarussisch vuur.

Langeafstandsraket

Het incident zou zich ongeveer 125 kilometer ten oosten van Brest hebben voorgedaan, tijdens Russische luchtaanvallen van vandaag op doelen in Oekraïne.

Er zijn geen meldingen van slachtoffers. Het zou gaan om een raket van het type S-300, laat het ministerie van Defensie in Minsk weten. De raket is geschikt voor luchtdoelen op langere afstand en is van Russische makelij. Zowel Oekraïne als Rusland gebruikt deze raket als luchtafweer.

Hoogspanning
Lees ook:
Hoogspanning na fatale raketinslag in Polen: dit moet je weten

Een soortgelijke raket kwam half november vanuit Oekraïne in NAVO-land Polen terecht. Dat zorgde voor grote spanning. Hierbij vielen twee doden. De Oekraïense leider Volodimir Zelenski zei dat Rusland een NAVO-land met raketten had geraakt en dat deze Russische aanval een escalatie was waar de NAVO op zou moeten reageren.

Verdwaalde raket

De Poolse premier Morawiecki riep zijn nationaal veiligheidscomité bij elkaar, de Poolse president Duda belde het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De Russische ambassadeur in Warschau werd op het matje geroepen, maar het werd al snel duidelijk dat er sprake moest zijn van een verdwaalde Oekraïense raket.