Ga naar de inhoud
Meer dan 60 slachtoffers

Dodental Amerikaanse winterstorm loopt op, terwijl slechte weer langzaam verbetert

De stad Buffalo in de staat New York behoort tot een van de zwaarst getroffen gebieden. Beeld © GettyImages

Naar verwachting is het ergste voorbij van de historische winterstorm in de Verenigde Staten. Meteorologen zien de temperatuur in het westen van de staat New York stijgen en verwachten dat dit gaat gelden voor grote delen van de VS. Ondertussen loopt het dodental nog steeds op. In Erie County, een van de zwaarst getroffen gebieden, zijn inmiddels 37 slachtoffers gevallen.

Dat maakte districtsbestuurder van Erie County, Mark Poloncarz, gisteren bekend op een persconferentie. "Het is een vreselijke storm met te veel doden", zei hij.

De autoriteiten proberen nog steeds drie slachtoffers te identificeren.

Volgens de BBC heeft de storm die afgelopen weekend over de Verenigde Staten raasde in acht staten aan minstens zestig mensen het leven gekost. De Amerikaanse nieuwszender CNN schrijft dat, naast de 37 slachtoffers in Erie Country, de storm inmiddels aan 25 mensen in elf staten het leven heeft gekost. In totaal gaat het dan om 62 slachtoffers.

De autoriteiten proberen alles te doen dat nodig is om de veiligheid te herstellen, benadrukte Poloncarz. Zo worden de locaties gecontroleerd van noodoproepen die door het winterse weer niet konden worden bereikt en gaan de autoriteiten van deur tot deur om gezondheidscontroles uit te voeren. Ook worden alle mensen geholpen die in de staat New York zonder stroom zijn komen te zitten.

Noodoproepen gecontroleerd

De locaties van de noodoproepen in Buffalo (New York), het gebied dat het zwaarst is getroffen, zijn inmiddels allemaal gecontroleerd, tot aan de begindagen van de storm. Het was een 'enorme inspanning' die leidde tot het bergen van een 'aanzienlijk' aantal lichamen, zei een woordvoerder van de politie tegen CNN.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite USA Today beginnen de weersomstandigheden in onder meer de staat New York langzaam te verbeteren.

Poloncarz zei gisteren dat 95 procent van de inwoners in Erie County tegen het einde van de dag weer stroom zou moeten hebben. Ook het vliegveld in Buffalo ging gisteren om 11.00 uur weer open.

Historische winterstorm

Sinds afgelopen vrijdag kampten de Verenigde Staten en ook Canada met een historische winterstorm. Het extreme weer zorgde voor stroomuitval, auto-ongelukken en geannuleerde vluchten. De gevoelstemperatuur lag in grote gebieden van de VS onder de -40.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden vluchten geschrapt wegens winterweer in Canada en VS

De extreme vrieskou zorgt ook al dagenlang voor slachtoffers. Een deel van de slachtoffers was buiten toen de stormen overtrokken, anderen zaten in hun auto en werden compleet bedolven onder grote hoeveelheden sneeuw. Een van de slachtoffers was Anndel (22) die in de auto stierf nadat ze 18 uur vastzat tijdens een sneeuwstorm in Buffalo, New York.

Drie dagen geleden spraken Amerikaanse media nog over zeker vijftig slachtoffers. Inmiddels is dat aantal met ruim tien gestegen.

Bekijk ook: driving home for Christmas lastiger dan ooit in VS

01:32
Amerikanen en Canadezen die voor de kerst nog naar familie wilden reizen hadden pech. Autowegen waren onbegaanbaar en duizenden vluchten waren geschrapt.