Ga naar de inhoud
'Levensbedreigende gevolgen'

VN: humanitaire hulp Afghanistan in gevaar na werkverbod vrouwen

Een in boerka geklede Afghaanse vrouw zit op de grond, terwijl de Taliban de wacht houden in Kabul. Beeld © EPA

De Verenigde Naties waarschuwen dat zij humanitaire projecten in Afghanistan stop zullen moeten zetten als de taliban bij hun werkverbod voor vrouwen blijven. Enkele VN-hulpinitiatieven in het land zijn al gestaakt na het wegvallen van vrouwelijke medewerkers.

In een gezamenlijke verklaring lieten de VN en andere hulporganisaties weten dat de participatie van vrouwen in de hulpprojecten 'niet onderhandelbaar is': "Vrouwen verbieden deel te nemen aan ontwikkelingshulp heeft directe, levensbedreigende gevolgen voor alle Afghanen."

Uitsluiten helft bevolking

"We blijven ons best doen om levensreddend werk voort te zetten, maar gaan ervan uit dat we zonder de inzet van vrouwelijke reddingswerkers veel activiteiten moeten staken."

Cordaid
Lees ook:
Cordaid geschokt door verbod taliban op vrouwelijke medewerkers

Onder meer de hoofden van UNICEF, het Wereldvoedselprogramma, de Wereldgezondheidsorganisatie en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ondertekenden de verklaring, waarin zij benadrukken: "Geen land kan het zich veroorloven om de helft van de bevolking uit te sluiten."

Werkverbod vrouwen

Afgelopen zaterdag verboden de taliban vrouwen om te werken voor niet-gouvernementele organisaties. Eerder werden vrouwen al uitgesloten van de meeste overheidsfuncties. Ook in het onderwijs zijn dit jaar beperkingen opgelegd, zoals het afschaffen van middelbaar en hoger onderwijs voor meisjes en vrouwen.

Protest
Lees ook:
Protest in Afghanistan omdat vrouwen niet naar universiteit mogen

De ministers van Buitenlandse Zaken van twaalf landen, waaronder Nederland, hebben er bij de taliban op aangedrongen vrouwen te laten werken bij ontwikkelingsorganisaties die actief zijn in het land. In een verklaring noemen zij de beperking van de taliban 'roekeloos en gevaarlijk'.

Het gaat om de landen Verenigde Staten, Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De maatregel zet volgens de ministers de levens op het spel van de miljoenen Afghanen die afhankelijk zijn van humanitaire hulp.

Bekijk ook: deze meisjes gaan stiekem naar school

01:09
Ondanks het verbod van de taliban gaan deze tienermeisjes toch naar school. Dat is niet zonder risico, maar deze meiden zijn vastbesloten.