Ga naar de inhoud
Vanaf 1 januari

Wegwerpverpakkingen verleden tijd voor Franse fastfoodketens: 'Revolutionair'

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Editorial

In de McDonald's je hamburger eten of bij Starbucks een koffie drinken. Klanten van fastfoodketens gaan in Frankrijk vanaf volgende week een groot verschil merken: vanaf 1 januari zijn wegwerpverpakkingen niet meer toegestaan voor iedere consumptie die in het restaurant wordt genuttigd. Een revolutie, zeggen milieuactivisten.

Het zal wat voorbereiding hebben gekost. Iedereen kent het wel: je gaat naar de Burger King, Subway of McDonald's, bestelt je eten en naderhand gooi je je dienblad leeg in de dichtstbijzijnde prullenbak. Die routine is in Frankrijk dadelijk dus verleden tijd. Alleen al in dat land genereren alle fastfoodketens samen naar schatting zo'n 180.000 ton aan afval op jaarbasis, schrijft de Britse krant The Guardian.

Vanaf 1 januari moeten Franse restaurants met meer dan twintig zitplaatsen voortaan herbruikbaar servies en bestek aanbieden aan hun klanten. Dit geldt voor restaurants en fastfoodketens, maar ook bijvoorbeeld voor werkkantines. Naar schatting leidt de maatregel tot bijna 100.000 ton minder afval. 

Deze
Lees ook:
Deze chipszak uit 1990 is onlangs gevonden: 'Plastic vergaat écht niet'

De nieuwe wet geldt alleen voor consumpties die in het restaurant worden gebruikt. Wie een maaltijd afhaalt kan nog steeds wegwerpverpakkingen meekrijgen. Milieuactivisten hopen dat ook daarvoor in de toekomst regels komen, bijvoorbeeld via statiegeld op herbruikbare verpakkingen. 

In verschillende filialen van McDonalds zijn nu al herbruikbare plastic bakjes in gebruik genomen. Die zien er precies uit zoals de traditionele rode wegwerpverpakking van de keten.

Afwasmachines

Volgens het Britse dagblad was het voor veel van de fastfoodrestaurants een uitdaging om ruimte te vinden voor vaatwassers om het servies en bestek schoon te maken. Ook hebben ze geïnvesteerd in extra personeel om erop te letten dat klanten het niet per ongeluk weggooien of mee naar huis nemen. 

De wet is al sinds 2020 van kracht, maar bedrijven hadden tot 2023 de kans om zich op de maatregel voor te bereiden. 

Milieu- en klimaatorganisaties zetten de regering onder druk om goed te controleren of de wet wel wordt nageleefd en zo nodig boetes uit te delen. Ook vinden ze dat moet worden gekeken naar de alternatieven die worden ingezet. 

"De meeste restaurants schakelen niet over op glas of porselein, maar gaan voor herbruikbaar plastic. We maken ons zorgen over hoe duurzaam dat is. Is dat wel bestand tegen de vele wasbeurten die dat servies op zo'n plek te verduren krijgt? We zullen daar alert op zijn."