Ga naar de inhoud
Na Italië ook VS

Steeds meer landen eisen coronatest van reizigers uit China

Archieffoto.

Een groeiend aantal landen neemt maatregelen nu het aantal covidbesmettingen in China explodeert. Na Italië eist nu ook de VS een testbewijs. Die regel is intussen ook ingevoerd in Japan, Maleisië, Taiwan en India. Nederland doet voorlopig niets.

De reizigers uit China moeten met de test aantonen dat zij niet besmet zijn met het coronavirus. "De maatregel is essentieel voor het opsporen van mogelijke varianten van het virus die zorgwekkend kunnen zijn, of nog niet rondgaan in Italië", legt de Italiaanse gezondheidsminister Orazio Schillaci uit. "We moeten onze waakzaamheid niet laten verslappen, het laatste coronanieuws uit China moedigt ons aan om dit aandachtig te volgen."

Miljoenen besmet op één dag

Na weken van hevig protest besloot China begin december – na bijna drie jaar – vrijwel alle coronamaatregelen op te heffen. En dat leidt nu tot veel meer besmettingen in het land. Volgens een schatting van persbureau Bloomberg raakten vorige week zeker 37 miljoen mensen besmet op één dag.

Het loslaten van veel beperkingen betekent ook dat reizen vanuit en naar China vanaf 8 januari een stuk makkelijker wordt.

China
Lees ook:
China kondigt einde quarantaineplicht voor reizigers aan, negatieve PCR-test volstaat

Italië wil dus niet dat ongezien nieuwe varianten het land binnenkomen. Dat die kans wel groot is, blijkt uit een aantal testen die de autoriteiten in Lombardije al lieten uitvoeren tijdens de feestdagen. Op twee vluchten uit China die 26 december landden op de luchthaven Milaan-Malpensa bleek ruim 45 procent van de reizigers besmet, schrijft het Italiaanse persbureau ANSA.

Veel besmettingen op vluchten

Guido Bertolaso, wethouder van de regio Lombardije, zei tegen ANSA dat op de eerste vlucht 35 van de 92 passagiers positief testten. Op de tweede vlucht waren dat 62 van de 120 passagiers. "Dit zijn cijfers die bij iedereen onder de aandacht zouden moeten komen."

In Nederland gelden nog geen aparte maatregelen voor mensen die vanuit China naar Nederland reizen. Ook Duitsland heeft laten weten nog geen redenen te zien om nieuwe reisbeperkingen op te leggen, omdat er geen sprake is van een 'nieuwe gevaarlijke variant'. 

Wat
Lees ook:
Wat merken wij hier van versoepelingen China? En 4 andere vragen over corona

In de VS hebben vanaf 5 januari alle reizigers die in China, Hongkong en Macau geweest zijn, een negatieve coronatest nodig. Die mag niet ouder zijn dan twee dagen voor vertrek. De maatregel geldt ook voor passagiers die alleen overstappen op een aansluitende vlucht naar een bestemming buiten de VS.

Taiwan en Japan

Taiwan gaat vanaf 1 januari mensen die aankomen vanuit China op corona testen. Japan gaat vanaf vrijdag het vliegverkeer vanuit China naar maximaal vier luchthavens in het land loodsen, waar reizigers uit China, exclusief de autonome regio's Hongkong en Macau, een coronatest moeten doen.

Bekijk ook: De angst voor corona groeit weer in China

01:02
Crematoria in China draaien overuren en ziekenhuizen kunnen de druk niet aan. Het aantal coronabesmettingen loopt hard op.