Ga naar de inhoud
Katholieke kerk

Paus emeritus Benedictus (95) is erg ziek: gezondheid snel verslechterd

Paus emeritus Benedictus, beeld ter illustratie. Beeld © Abaca Press

Paus emeritus Benedictus XVI is 'erg ziek'. Zijn gezondheid is volgens het Vaticaan de laatste uren snel achteruitgegaan, maar zou wel 'onder controle' zijn. Benedictus heeft constant dokters bij hem in de buurt om voor hem te zorgen.

De Duitser Joseph Aloisius Ratzinger werd in 2005 paus Benedictus XVI en trad in 2013 om gezondheidsredenen af als hoofd van de kerk en staatshoofd van Vaticaanstad. Paus Franciscus heeft gevraagd te bidden voor zijn afgetreden 95-jarige voorganger.

Benedictus' termijn als paus is overschaduwd door schandalen over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Hij zou te weinig tegen het misbruik hebben gedaan en wangedrag hebben toegedekt. Begin 2022 vroeg hij de slachtoffers in de katholieke kerk om vergeving, maar tegelijkertijd ontkende hij misstanden te hebben verdoezeld.

Conservatieve theoloog

Als kardinaal was Ratzinger al lange tijd de rechterhand van zijn voorganger Johannes Paulus II. Hij gold als conservatieve theoloog die streng in de leer was. Hij was de eerste paus in circa zeshonderd jaar die aftrad. Hij kreeg de titel paus emeritus en is in Vaticaanstad blijven wonen. Sommige conservatieve geestelijken zijn hem blijven steunen en zien hem als de beschermer van de traditionele waarden binnen de kerk.