Ga naar de inhoud
Southwest Airlines

Duizenden vluchten VS gecanceld door 'grootste operationele blunder in decennia'

Koffers op de luchthaven van Los Angeles. Op veel vliegvelden in de VS ziet het er momenteel zo uit. Beeld © ANP / AP

Niet alleen het extreme winterweer, maar ook een operationele blunder van ongekend formaat heeft het vliegverkeer in de Verenigde Staten stilgelegd. Eén Amerikaanse luchtvaartmaatschappij annuleerde gisteren en vandaag meer dan 60 procent van alle vluchten. Experts zeggen in decennia niet zulk slecht management te hebben gezien.

De Verenigde Staten werden de afgelopen dagen getroffen door zware sneeuwval en temperaturen tot tientallen graden onder nul.

Daardoor is het vliegverkeer in een groot deel van het land zwaar verstoord. Sinds eind vorige week worden er dagelijks duizenden vluchten geannuleerd.

Inadequaat computersysteem

Maar terwijl veel luchtvaartmaatschappijen inmiddels weer orde op zaken weten te krijgen, is dat niet het geval bij Southwest Airlines. De luchtvaartmaatschappij annuleerde maandag 2900 vluchten, dinsdag en woensdag cancelde het zo'n 2500 vluchten. En het kan nog dagen duren voordat alles weer normaal functioneert.

Anndel
Lees ook:
Anndel (22) sterft in auto nadat ze 18 uur vastzat tijdens sneeuwstorm VS

"Zóveel annuleringen heb ik mijn 20-jarige carrière in deze industrie nog nooit gezien", zegt een expert tegen The New York Times. Een inadequaat computersysteem maakte het moeilijk om piloten en cabinepersoneel naar wachtende toestellen te krijgen en passagiers om te boeken naar vervangende vluchten.

'Een enorme puzzel'

Door de wijze waarop Southwest Airlines vluchten organiseert, stapelden de problemen zich bovendien op. Wat begon met ellende op één luchthaven, zorgde al gauw elders ook voor annuleringen. Tegen de Amerikaanse krant spreken experts van een 'meltdown'.

De topman van de luchtvaartmaatschappij liet gisteravond in een videoboodschap aan reizigers weten dat hij zijn best doen de 'enorme puzzel' zo snel mogelijk op te lossen.

Meer dan zestig doden

Een groot deel van de Verenigde Staten werd de afgelopen dagen stilgelegd door extreem winterweer dat ook veel mensenlevens eiste. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan zestig.

Vooral in en rond Buffalo, in de staat New York, kwamen veel mensen om. Daar stierven zeker 32 mensen door sneeuw en de kou. Een van de doden in Buffalo is een 22-jarige die in haar auto stierf

De verwachting is dat het er de komende dagen blijft sneeuwen. Daarna moeten mensen oppassen voor overstromingen door de grote hoeveelheid smeltwater. 

Gefrustreerde reizigers

Intussen laten honderden gefrustreerde reizigers van zich horen in Amerikaanse media. Mensen staan – vaak zonder bagage omdat die wél vertrokken is – op vliegvelden vast. 

De situatie werd vandaag zelfs zo erg dat het Amerikaanse ministerie van Transport zegt onderzoek te gaan doen naar het grote aantal annuleringen.

Weinig problemen Schiphol

Wie vanaf Schiphol naar Noord-Amerika vliegt, lijkt overigens weinig last te hebben van het extreme winterweer. Volgens het vluchtschema gaan vluchten naar Noord-Amerikaanse bestemmingen als New York, Detroit, Philadelphia, Calgary en Toronto gewoon door.

Een woordvoerder van Schiphol zegt wel dat een enkele binnenkomende vlucht uit Noord-Amerika vertraging heeft.

Bekijk ook: beelden van de winterstorm die de VS treft

02:04
Auto's, bedolven onder de sneeuw, worden achtergelaten op wegen.