Ga naar de inhoud
0 dollar inkomstenbelasting

Na lang verzet worden vrijdag belastingaangiftes Trump openbaar gemaakt

Donald Trump. Beeld © AP / House select committee

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onder meer over belastingzaken gaat, is van plan om vrijdag de belastingaangiftes van voormalige president Donald Trump openbaar te maken. Dat heeft een woordvoerder van de commissie bekendgemaakt.

Het gaat om een samenvatting van de aangiftes van 2015 tot en met 2021. In die jaren was Trump eerst kandidaat-president en later voor een termijn van vier jaar de zittende president. De aangiftes worden openbaar gemaakt tijdens een sessie van het Huis, die om 09.00 uur (lokale tijd) begint.

Iets te verbergen?

Trump heeft zich lang verzet tegen het openbaar maken van zijn fiscale geschiedenis, terwijl dat al decennia gebruikelijk is voor presidenten en kandidaat-presidenten. De voormalig president heeft altijd gezegd dat hij de informatie over zijn bezittingen en zakelijke activiteiten niet prijs wilde geven.

Critici speculeren dat hij iets te verbergen heeft. Na een jarenlange juridische strijd kreeg een parlementscommissie eind november zes jaar aan belastingaangiften van Trump van het ministerie van Financiën.

Senaat
Lees ook:
Senaat beslist: Trump moet belastingaangiften openbaar maken

De parlementscommissie bracht eerder deze maand al een rapport uit met daarin haar bevindingen. De belastingaangiftes zelf werden toen nog niet vrijgegeven. Volgens de commissie stond er gevoelige informatie in die eerst geredigeerd moest worden. Volgens Democratische commissieleden is het echter van belang dat de aangiftes worden vrijgegeven om de context van het rapport te begrijpen.

0 dollar

Uit het rapport kwam naar voren dat Trump en zijn vrouw Melania in de jaren dat ze in het Witte Huis zaten weinig tot geen inkomstenbelasting betaalden. Daartoe voerde het koppel tal van aftrekposten en zakelijke verliezen op.

Trump betaalde in het laatste volle jaar dat hij president was 0 dollar inkomstenbelasting. Het jaar daarvoor moest hij 134.000 dollar aftikken bij de fiscus. In 2018 ging het om 1 miljoen dollar en het jaar daarvoor was het 750 dollar. De Democratische commissieleden vinden dat de Amerikaanse belastingdienst (IRS) niet scherp genoeg heeft gecontroleerd of de aangiften klopten.

De ex-president ligt op meer fronten onder vuur. Eerder deze maand werd zijn bedrijf door een jury schuldig bevonden aan belastingfraude. Ook heeft de commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, geadviseerd dat Trump vervolgd moet worden voor zijn rol. Zij beschuldigen de Republikeinse ex-president onder meer van samenzwering en het bijdragen aan een opstand.

Parlementscommissie:
Lees ook:
Parlementscommissie: vervolg Trump voor rol Capitoolbestorming

"Het is opmerkelijk dat de commissie besluit om de aangiftes ook openbaar te maken", zei correspondent Erik Mouthaan eerder over het besluit. "Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om de gegevens zelf in te kijken en dan de hoofdlijnen aan het publiek te vertellen."

"We weten dat Donald Trump, ondanks zijn enorme rijkdom, de meeste jaren geen belasting betaalde. Hij voerde grote aftrekposten op en verkleinde dat als een inkomen weer werd geïnvesteerd", aldus Mouthaan vanuit de Verenigde Staten.