Ga naar de inhoud
Islamitische kledingvoorschriften

Taliban zwakken verbod op vrouwen bij hulporganisaties af

Een talibanstrijder op wacht in hoofdstad Kabul. Beeld © AP / Ebrahim Noroozi

De taliban maken uitzonderingen op het verbod op vrouwelijk personeel bij non-gouvernementele organisaties. Vrouwelijke werknemers van de Verenigde Naties, internationaal personeel en vrouwen die gezondheidsdiensten leveren mogen toch in Afghanistan actief blijven.

Die uitzonderingen heeft de minister van Economie van de Taliban, Mohammed Hanif, op tweede kerstdag meegedeeld tijdens een ontmoeting met het waarnemend hoofd van de VN-missie UNAMA in Afghanistan, Ramiz Alakbarov. Het Duitse persbureau DPA heeft dinsdag een kopie van de notulen van de vergadering in handen gekregen.

Levensreddende hulp

Vorige week maakten de moslimextremisten, die de macht hebben in Afghanistan, bekend dat vrouwelijk personeel van hulporganisaties niet meer in het land konden werken. Er waren klachten binnengekomen dat vrouwen zich niet aan de streng islamitische kledingvoorschriften zouden houden. Ook werd een dreiging afgegeven aan organisaties die toch vrouwen inzetten: die konden hun vergunning verliezen om in Afghanistan actief te zijn.

Spoedoverleg
Lees ook:
Spoedoverleg VN en ngo's over verbod taliban op vrouwelijk personeel hulporganisaties

Na die mededeling vond er spoedoverleg plaats tussen de VN en betrokken ngo's. De ngo's Save the Children, de Noorse Vluchtelingenraad en CARE lieten in een gezamenlijke verklaring weten zelf de stekker uit hun activiteiten te trekken: "Terwijl we duidelijkheid proberen te krijgen over deze aankondiging, schorten we onze programma's op en eisen we dat mannen en vrouwen onze levensreddende hulp in Afghanistan op dezelfde manier kunnen voortzetten."

Sharia

In Afghanistan zijn meer dan 180 binnenlandse en internationale ngo's actief. De laatste beperking van de Taliban die vrouwen achterstelt, leidde tot verontwaardiging in westerse landen en bij internationale instellingen. Alakbarov heeft Hanif tijdens hun ontmoeting opgeroepen om het verbod terug te draaien.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken twitterde eerder dat het verbod 'verwoestend' is voor de Afghanen omdat het 'vitale en levensreddende hulp aan miljoenen mensen verstoort'.

Sinds de taliban weer aan de macht kwamen, hebben ze de de streng islamitische sharia-wetgeving weer ingevoerd. Daarmee zijn veel rechten van vrouwen flink ingeperkt. Afgelopen week werd het voor vrouwen verboden om te studeren aan universiteiten.

Bekijk ook: Gevaarlijk maar vastberaden: deze meisjes gaan stiekem naar school

01:09
Ondanks het verbod van de taliban gaan deze tienermeisjes toch naar school. Dat is niet zonder risico, maar deze meiden zijn vastbesloten.

De Verenigde Naties hebben erop aangedrongen dat de taliban onmiddellijk hun beleid stoppen waarmee vrouwen worden achtergesteld. Volgens de mensenrechtenchef van de VN, Volker Türk, heeft dat beleid verschrikkelijke gevolgen. "Geen enkel land kan sociaal en economisch ontwikkelen, zelfs niet overleven, als de helft van de bevolking wordt uitgesloten", zei Türk.

Afbrokkelende mensenrechten

De Taliban 'moeten de rechten van alle vrouwen en meisjes respecteren. Zij moeten gezien en gehoord worden, deelnemen en bijdragen aan alle aspecten van het sociale, politieke en economische leven in het land", ging Türk verder.

Ook de VN-Veiligheidsraad heeft zich uitgesproken tegen het beleid van de Taliban. De Veiligheidsraad riep in een verklaring op tot de 'volledige, gelijkwaardige en betekenisvolle deelname van vrouwen en meisjes in Afghanistan'. Het afschaffen van middelbaar en hoger onderwijs voor vrouwen betekent volgens de leden van de raad 'een toenemende afbrokkeling van respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden'.