Ga naar de inhoud
Extreme vrieskou

President Biden geeft toestemming voor noodhulp aan staat New York, opnieuw doden door kou

Auto's in de stad Buffalo zijn volledig bedolven onder de sneeuw. Beeld © ANP / AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft toestemming gegeven voor federale hulp aan de staat New York, zo laat het Witte Huis weten. Daar zorgen sneeuwbuien en extreem koud weer al dagen voor dodelijke slachtoffers.

Het dagelijks leven is grotendeels stilgelegd. Vooral de regio rondom de stad Buffalo wordt flink geraakt. Inmiddels kwamen daar zo'n 27 mensen om het leven en zitten tienduizenden mensen zonder stroom. 

De sneeuwstormen, die ook verschillende andere Amerikaanse staten teisterden tijdens het kerstweekend, eisten volgens NBC News tot nu toe zeker 57 levens. Dat aantal liep de afgelopen steeds verder op en verwacht wordt dat het nog verder zal oplopen.

De extreme weersomstandigheden komen onder meer door een zogeheten bomcycloon. In onderstaande video legt meteoroloog Nicolien Kroon uit hoe dat kan:

-45 en bakken met sneeuw: dit gebeurt er bij een bomcycloon

01:34
Het is historisch koud in Amerika. De temperaturen liggen tientallen graden onder nul door een bijzonder weerfenomeen, de bomcycloon.

"Het is gevaarlijk en een bedreiging", zei president Biden enkele dagen geleden al. "Ik raad iedereen aan om naar lokale waarschuwingen te luisteren." Deze extremen komen volgens de National Weather Service maar één keer per generatie voor.

Gouverneur Kathy Hochul van de staat New York noemde de storm die over Buffalo en omstreken trok 'de meest verwoestende' in de geschiedenis van de stad.

Bekijk ook: Auto's bedolven onder sneeuw, dodental VS loopt op

02:04
Zware sneeuwstormen teisteren de staat New York, met dodelijke gevolgen. Auto's, bedolven onder de sneeuw, worden achtergelaten op wegen. President Joe Biden heeft toestemming gegeven voor federale hulp aan de staat.