Ga naar de inhoud
Vanaf 8 januari

China kondigt einde quarantaineplicht voor reizigers aan, negatieve PCR-test volstaat

Passagiers verlaten het vliegtuig in Peking. Beeld © EPA

Goed nieuws voor reizigers naar China. Terwijl corona er harder toeslaat dan ooit, is het vanaf 8 januari niet langer nodig om in quarantaine te gaan wanneer je het land binnenkomt. Nu geldt die plicht nog wel, maar straks is een negatieve PCR-test voldoende.

De nieuwe regel maakt onderdeel uit van een aantal versoepelingen die de Chinese gezondheidsautoriteiten bekendmaakten.

Zo haalt China Covid-19 ook van de lijst met de gevaarlijkste infectieziekten. De ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt hoort vanaf de dag waarop de versoepelingen ingaan niet meer tot de A-klasse, maar tot de B-klasse. 

Wat
Lees ook:
Wat merken wij hier van versoepelingen China? En 4 andere vragen over corona

China nam in 2020 vergaande maatregelen om het coronavirus zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Buitenlandse reizigers moesten eerder tot 14 dagen in quarantaine voordat ze naar hun bestemming mochten. Die periode werd in de loop van dit jaar al ingekort tot tien dagen en komt binnenkort dus volledig te vervallen.

Als een van de weinige landen bleef China tot voor kort vasthouden aan een zeer streng coronabeleid. De afgelopen weken draaide dat beleid volledig. 

Protesten

Dat komt niet in de laatste plaats doordat er op meerdere plekken in het land flink werd gedemonstreerd tegen de strikte regels. Protesten zijn in China een zeldzaamheid. 

De angst voor corona zit er in China ondanks de protesten nog flink in. Het virus grijpt, mede door de versoepelingen, de laatste tijd flink om zich heen:

Angst voor corona groeit in China: 'Miljoen doden verwacht'

01:02
Crematoria in China draaien overuren en ziekenhuizen kunnen de druk niet aan. Het aantal coronabesmettingen loopt hard op.

Door het strenge coronabeleid lieten zowel toeristen als internationale zakenreizigers China de afgelopen jaren grotendeels links liggen.

Met de nieuwe regels zal het weer veel makkelijker worden om China te bezoeken. Ook op het aantal internationale vluchten dat in China mag arriveren zal vanaf 8 januari geen limiet meer zijn.