Ga naar de inhoud
'Verbod verwoestend'

Spoedoverleg VN en ngo's over verbod taliban op vrouwelijk personeel hulporganisaties

Afghaanse vrouwen protesteerden deze week tegen het verbod op scholing. Beeld © Associated Press

Topambtenaren van de Verenigde Naties en tientallen niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die in Afghanistan actief zijn, komen vandaag bijeen om het verbod op vrouwelijke medewerkers bij ngo's te bespreken. Dat verbod werd gisteren ingesteld door de taliban, de streng islamitische beweging die aan de macht is in het land. De eerste ngo's staken hun activiteiten.

Onderwerp van gesprek is de vraag hoe het nu verder moet met de inzet van hulporganisaties in Afghanistan. In het land zijn meer dan 180 binnenlandse en internationale ngo's actief.

Kledingvoorschriften

Ngo's die zich niet aan het verbod op vrouwelijke medewerkers houden, kunnen hun vergunning verliezen om in het land actief te blijven. Dat dreigement uitten de machthebbers gisteren.

De ban op vrouwelijke hulpverleners werd 'tot nader order' ingesteld, volgens de fundamentalistische taliban omdat veel vrouwen zich niet hielden aan de strenge islamitische kledingvoorschriften. Daarover zouden veel klachten zijn binnengekomen.

"Later vandaag is een vergadering gepland van het humanitaire landenteam om te overleggen en te bespreken hoe deze kwestie moet worden aangepakt", zegt een voorlichter van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken. Het landenteam bestaat uit topambtenaren van de VN en vertegenwoordigers van tientallen Afghaanse en internationale ngo's die de distributie van hulp in het land coördineren.

Cordaid
Lees ook:
Cordaid geschokt door verbod taliban op vrouwelijke medewerkers

Tijdens de vergadering zal worden besproken of alle werkzaamheden moeten worden opgeschort vanwege de laatste richtlijn van de taliban, zeggen enkele ngo-functionarissen.

Vandaag maakten de eerste drie ngo's al bekend zelf hun activiteiten in Afghanistan te staken. "Terwijl we duidelijkheid proberen te krijgen over deze aankondiging, schorten we onze programma's op en eisen we dat mannen en vrouwen onze levensreddende hulp in Afghanistan op dezelfde manier kunnen voortzetten", melden Save the Children, de Noorse Vluchtelingenraad en CARE in een gezamenlijke verklaring.

Vrouwenrechten verder ingeperkt

De Verenigde Naties, die de taliban om uitleg vragen over het bevel, veroordeelden de nieuwe richtlijnen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken twitterde dat het verbod 'verwoestend' is voor de Afghanen omdat het 'vitale en levensreddende hulp aan miljoenen mensen verstoort'.

Sinds de taliban weer aan de macht kwamen, hebben ze de de streng islamitische sharia-wetgeving weer ingevoerd. Daarmee zijn veel rechten van vrouwen flink ingeperkt. Afgelopen week werd het voor vrouwen verboden om te studeren aan universiteiten. Op dat besluit kwam uit binnen- en buitenland veel kritiek.

Protest
Lees ook:
Protest in Afghanistan omdat vrouwen niet naar universiteit mogen