Ga naar de inhoud
Sneeuwstormen en extreme kou

Vrieskou houdt VS in wurggreep: zeker 16 doden, miljoenen mensen zonder stroom

In Chicago is de situatie ook gevaarlijk. Beeld © AP

De extreme kou in de Verenigde Staten heeft een enorme impact op het dagelijkse leven daar. Door de kou zijn er vooralsnog 16 dodelijke slachtoffers gevallen, meldt CNN. Andere media melden al 23 doden. Zo'n 390.000 huishoudens zaten gisteravond volgens NBC News zonder stroom. Vrijdag waren dat er 1,5 miljoen.

De dodelijke slachtoffers van de kou vielen volgens Amerikaanse media in de staten Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska, Ohio, New York, Colorado en Michigan. Vooral de staat Maine kampte gisteravond nog met grootschalige stroomuitval. Van de 390.000 Amerikaanse huishoudens zonder elektriciteit bevonden zich er ruim 142.000 in Maine.

'Levensbedreigende situatie'

In Buffalo in de staat New York zorgden zware sneeuwval en hevige wind ervoor dat er buiten nauwelijks zicht was. De verwachting is dat de sneeuwstorm tot vanmiddag aanhoudt. Een bestuurder van Erie County spreekt tegenover CNN van 'een levensbedreigende situatie'.

Ook blijft de kou het vliegverkeer in delen van de VS ontregelen. Vrijdag werden in de hele VS al ruim 5200 vluchten geschrapt vanwege de barre winterstorm. Gisteren kwamen daar in de loop van de dag nog eens 3100 binnenlandse en internationale vluchten bij. Ook kampten zaterdag zo'n 7100 vluchten in het land met vertraging volgens website FlightAware.com.

-39

De VS hebben volgens de nationale weerdienst te maken met een 'historische winterstorm'. De temperatuur is vrijdag en zaterdag op veel plaatsen tot tientallen graden onder het vriespunt gedaald. Het extreme weer gaat bovendien gepaard met veel sneeuwval. Het koudst werd het op vrijdag volgens de weerdienst in de stad Havre, in het noorden van de staat Montana. Daar werd toen een temperatuur van -39 graden Celsius gemeten.

Naar huis rijden (en dus op tijd zijn voor kerst) zit er voor veel mensen ook niet in:

Glibberen en glijden: driving home for Christmas lastiger dan ooit in VS

01:32
Wegen zijn amper begaanbaar.

De nationale weerdienst waarschuwde gisteren opnieuw dat reizen op sommige plekken in de door kou en sneeuwstormen getroffen delen van de VS 'extreem gevaarlijk' en 'soms onmogelijk' zal zijn.

In de VS is zelfs sprake van een zogenoemde bomcycloon. Meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar legt in onderstaande video uit wat dat precies is en wat er gebeurt:

-45 en bakken met sneeuw: dit gebeurt er bij een bomcycloon

01:34