Ga naar de inhoud
Nooit zo koud

IJzige kou in VS breekt kerstrecords: -13 graden op z'n warmst

Ook in de staat New York viel een flink pak sneeuw. Beeld © Getty Images

Stroomuitval, auto-ongelukken en geannuleerde vluchten. Grote delen van de Verenigde Staten hebben te maken met extreem winterweer. Temperatuurrecords rond de kerst zijn inmiddels gesneuveld.

In de stad Pittsburgh komt de temperatuur niet uit boven -13 graden Celsius, voorspelt de nationale weerdienst. Het is daarmee de koudste kerst in de stad, sinds 1983.

Ook in steden in het Amerikaanse zuiden, in de staten Georgia en South Carolina, worden records verwacht. In de hoofdstad Washington wordt het waarschijnlijk het koudste sinds 1989.

Extreme
Lees ook:
Extreme kou hindert Kerstman niet, verzekert leger VS aan alle kinderen

De combinatie van temperaturen ver onder het vriespunt en een harde wind maakt dat het voor het gevoel nog veel kouder is. De gevoelstemperatuur lag in de VS op grote schaal onder de -40. Lichaamsdelen bevriezen dan al als ze 5 tot 10 minuten aan de buitenlucht zijn blootgesteld.

Gevaarlijk op de weg

Voor Amerikanen die de feestdagen bij familie door willen brengen, zorgt het extreme weer voor problemen. Zo'n 2000 vluchten zijn geschrapt en 4000 andere vluchten raakten vertraagd. De auto is vaak ook geen optie. Wegen zijn onbegaanbaar en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Het is glibberen en glijden:

Glibberen en glijden: driving home for Christmas lastiger dan ooit in VS

01:32
Amerikanen en Canadezen die voor de kerst nog naar familie willen reizen hebben pech. Autowegen zijn onbegaanbaar en duizenden vluchten zijn geschrapt.

Het noodweer zorgde in de staat Ohio voor een kettingbotsing met vijftig voertuigen. Auto's en vrachtauto's botsten op de Ohio Turnpike op elkaar. Vier mensen kwamen om en er vielen ook gewonden.

De Amerikaanse nationale weerdienst zegt meer waarschuwingen en weeralarmen uit te hebben gegeven dan ooit. Veel mensen zitten zonder stroom, met name in het noordoosten van het land. In totaal is bij 1,8 miljoen huishoudens de stroom uitgevallen.

Autoriteiten in de VS roepen mensen op om voorlopig thuis te blijven en kerst niet samen te vieren. Het is simpelweg te gevaarlijk om de weg op te gaan.

Ook in buurland Canada zijn er problemen. Meer dan een miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom, scholen zijn dicht en honderden vluchten geannuleerd. De winterstorm raast over de twee provincies met de meeste inwoners, Ontario en Quebec. Ruim zestig procent van de Canadezen woont in deze provincies.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.