Ga naar de inhoud
1500 vrijwilligers aan telefoon

Extreme kou hindert Kerstman niet, verzekert leger VS aan alle kinderen

Vrijwilligers van NORAD zitten klaar om telefoontjes te beantwoorden. Beeld © AP

De VS zucht op dit moment onder een extreme winterstorm. Toch hoeven kinderen niet bang te zijn dat ze hun cadeaus later krijgen, verwacht een speciaal onderdeel van het Amerikaanse leger.

Zoals elk jaar volgt NORAD (North American Aerospace Defense Command), de organisatie van het leger die toezicht houdt op het Amerikaanse luchtruim, de Kerstman weer op de voet. Via een speciale website kun je zien waar de arrenslee op dit moment vliegt.

➡️ Hier kun je zien waar de Kerstman op dit moment is.

Tegen persbureau AP zegt het leger dat er geen vertraging wordt verwacht door corona of de extreme winterstorm. Dit zorgt op dit moment voor grote problemen in delen van de VS, zoals je op deze beelden kunt zien:

Glibberen en glijden: driving home for Christmas lastiger dan ooit in VS

01:32
Amerikanen en Canadezen die voor de kerst nog naar familie willen reizen hebben pech. Autowegen zijn onbegaanbaar en duizenden vluchten zijn geschrapt.

"De Kerstman is wel gewend aan extreme kou, dus hij voelt zich waarschijnlijk wel op zijn gemak", zegt luitenant-generaal David Nahom van NORAD.

1500 vrijwilligers klaar

Het Amerikaanse leger volgt de Kerstman al sinds 1948. In dat jaar werd melding gemaakt van 'een ongeïdentificeerde slee, aangedreven door acht rendieren' die door het luchtruim vloog. Hij zou gesignaleerd zijn op de radar. 

Sinds 1995 is er ook een telefoonlijn voor kinderen die willen weten waar de Kerstman is. Dat gebeurde nadat een kind in dat jaar per ongeluk het leger belde, om de Kerstman aan de lijn te krijgen. 

Duizenden
Lees ook:
Duizenden vluchten geschrapt wegens winterweer in Canada en VS

Die lijn is een groot succes. Dit jaar zitten maar liefst 1500 vrijwilligers klaar om op kerstavond telefoontjes van kinderen te beantwoorden. Ze kunnen onder meer vertellen wat het bezorgschema van de Kerstman is.