Ga naar de inhoud
Historische winterstorm

Duizenden vluchten geschrapt wegens winterweer in Canada en VS

Sneeuwstormen en stuifsneeuw verminderen het zicht op de wegen in Minneapolis, Verenigde Staten. Beeld © Abaca Press

Voor veel Amerikanen is het nog maar de vraag of ze hun kerstbestemming op tijd kunnen bereiken. De VS hebben volgens de nationale weerdienst te maken met een 'historische winterstorm'. Gisteren werden door het hele land ruim 5200 vluchten geschrapt. Ook tientallen treinen zijn niet vertrokken, meldt vervoerder Amtrak.

Meer dan twee derde van de bevolking wordt gewaarschuwd voor extreem weer.

-39 graden

De temperatuur is op veel plaatsen tientallen graden onder het vriespunt gedaald en de komende dagen wordt het mogelijk nog kouder. Het extreme weer gaat gepaard met veel sneeuw. Het koudst werd het gisteren volgens de weerdienst in de stad Havre in het noorden van de staat Montana, waar een temperatuur van -39 graden Celsius werd gemeten.

Door het hele land kwamen 1,5 miljoen huishouden en bedrijven gisteren zonder stroom te zitten. In onder andere de staten North Dakota, South Dakota, Oklahoma en Iowa was de zichtbaarheid op de wegen bijna nul en riepen de autoriteiten mensen op thuis te blijven.

Meerdere staten meldden verkeersdoden als gevolg van de barre omstandigheden, een totaal aantal slachtoffers is nog niet vastgesteld. De BBC spreekt van twaalf doden.

Miljoen Canadese huishoudens 

Ook in Canada kwamen meer dan een miljoen huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten, gingen scholen dicht en werden honderden vluchten gecanceld. De winterstorm raast over de twee provincies met de meeste inwoners, Ontario en Quebec. Ruim zestig procent van de Canadezen woont in deze provincies.