Ga naar de inhoud
Ook vier gewonden

Drie doden bij schietpartij Parijs, mogelijk racistisch motief

Gewapende agenten bij het Koerdische centrum na de schietpartij. Beeld © EPA

Bij een schietpartij in Parijs zijn drie doden gevallen. Vier mensen, onder wie de vermoedelijke schutter, raakten gewond. De slachtoffers vielen volgens de burgemeester in een Koerdisch centrum, een restaurant en een kapsalon. Getuigen zeggen dat de man het specifiek op Koerden had gemunt.

De dader opende kort voor 12.00 uur het vuur op de Rue d'Enghien, in het tiende arrondissement van de Franse hoofdstad. De verdachte, een 69-jarige man, werd uiteindelijk opgepakt in de kapsalon, waar twee mensen in hun benen waren geschoten.

'Totale paniek'

"Het was totale paniek", we hoorden zeven of acht schoten en sloten onszelf op in de winkel", zei een winkeleigenaar na de schietpartij tegen persbureau AFP. Locoburgemeester Emmanuel Grégoire bedankt de politie voor het snelle ingrijpen. "We gaan overleggen met de politie over wat er precies is gebeurd. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers." De minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, gaat naar de plek van de schietpartij.

Er wordt onder meer onderzocht of er sprake was van een racistisch motief. De Franse aanklager zegt dat de man vorig jaar een keer een migrantenkamp heeft aangevallen met een zwaard. Hij was bij de politie bekend voor twee pogingen tot doodslag: een in 2016 en een in 2021.